Renoir – A festő és modelljei

Választható időpontokban

Jegyárak: A KIÁLLÍTÁS BELÉPŐJEGYÉVEL AZ AZNAP NYITVA TARTÓ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK IS MEGTEKINTHETŐK. Teljes árú belépő 6800 Ft, 50%-os belépő 3400 Ft, díjtalan belépőjegy kizárólag a helyszínen érhető el a látogatáskor. Engedményes belépők keddtől péntekig: hétközi teljes árú belépő: 6200 Ft, hétközi 50%-os belépő: 3100 Ft
Múzeumunk a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben szeptember 22-étől nagyszabású Pierre-Auguste Renoir-kiállítást rendez, amely a festő alakábrázolásait állítja a középpontba.

A francia impresszionista és posztimpresszionista korszak jelentős művészeit bemutató kiállításaink után (Monet és barátai, 2003; Van Gogh Budapesten, 2006; Cezanne és a múlt, 2012; Cezanne-tól Malevicsig; 2021) ebben az évben Renoir életművét helyezzük fókuszba. Választásunkat indokolja, hogy 2019-ben a múzeum, egy történelmi jelentőségű gyűjteménygyarapítás révén, megvásárolta a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét.

„Figurális festő vagyok” – hangoztatta Pierre-Auguste Renoir (1841–1919), arra utalva, hogy mindig az embert állította művészetének középpontjába. Portréfestőként érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását, a ruhák tündöklését. Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjaiban a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte. Képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak. Kiállításunk kronologikus, egyben tematikus elrendezésben, festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez.

Renoirt az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, ugyanakkor hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része kívül esik a mozgalom keretein. Fiatal, kezdő művészként egyike volt az új stílus megteremtőinek. 1881-es, sorsdöntő olaszországi útját követően azonban elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és célkitűzéseitől. A szilárdabb, állandóbb kifejezési formát kereső festő nagy elődeihez, Raffaellóhoz, majd a francia rokokó mestereihez, Jean-Antoine Watteau-hoz, Jean-Honoré Fragonard-hoz, François Boucher-hez, végül Tizianóhoz és Peter Paul Rubenshez fordult útmutatásért. Évtizedeken át intenzív párbeszédet folytatott példaképeivel, új, modern hagyományt teremtve. Renoir még élete végén, a 20. század első évtizedeiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával a következő generáció nagy alakjait, Pablo Picassót és Henri Matisse-t is inspirálta.

A kiállítás főtámogatója a Gránit Bank.

Kiemelt támogatók: MVM, Renault

Együttműködő partnerek: Air France, The Ritz-Carlton Budapest

Kategória: Kiállítás Időszaki kiállítás
Látogatási információk
NOVEMBER 18-ÁN, SZOMBATON AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK 15:00-KOR ZÁRNAK, A RENOIR KIÁLLÍTÁS 16.45-KOR ZÁR. Kérjük, ezt vegyék figyelembe a látogatás tervezésekor!
 
Díjtalan belépő csak látogatáskor igényelhető a helyszínen a jogosultság igazolásával. 

Ha DÍJTALAN BELÉPŐRE jogosult személyek elővételes jeggyel rendelkezők társaságában érkeznek, biztosítjuk, hogy velük együtt léphessenek be az épületbe és a kiállításra.
Díjtalan belépőre jogosultak köre (pl. 70 felettiek, pedagógusok, stb.)  itt érhető el.
Kérjük, hogy pedagógus igazolvánnyal rendelkezők előre ellenőrizzék az igazolvány aktív státuszának meglétét azzal, hogy beolvassák a rajta lévő qr-kódot.
Az aktiválás módjáról részletes információ a pedig.hu oldalon érhető el.
 
A kiállítás belépői egy adott napra és egyórás idősávokra szólnak. Ez  a látogató érkezésének várható időpontjára vonatkozik, de nem garantálják az azonnali bejutást, illetve nem korlátozzák a látogatás időtartamát.
 Renoir – A festő és modelljei c. kiállítás belépőjegyével minden aznap nyitva tartó kiállítás látogatható.
Kizárólag itt a LIGET+ online felületen vásárolt belépőkkel érkezők számára az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes. Kérjük, érdeklődjön a múzeum információs pultjánál.
 
A MEGVÁSÁROLT JEGYEK NEM VÁLTHATÓK VISSZA ÉS NEM CSERÉLHETŐK MÁSIK IDŐPONTRA. FOGLALÁSRA NINCS LEHETŐSÉG.  Kérjük, hogy tájékozódjon előre a Látogatási szabályokról a múzeum honlapján.
 
A Szépművészeti Múzeum kérésére a Liget+ kedvezmény kizárólag az első vásárlására vonatkozik, a teljes árú jegy árából!
Jegyek a helyszínen is elérhetők korlátozott mennyiségben.
 
A kiállítás időtartama:
2023. szeptember 22 – 2024. január 7.
Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146, Budapest, Dózsa György út 41., Hősök tere
Go to the institution's page