Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit.

Programok és események

Néprajzi Múzeum
H-1146, Budapest, Dózsa György út 35.

Bemutatkozás

Néprajzi Múzeum

A budapesti Néprajzi Múzeum 

Budapest legszebb parkjának kapujában 2022-ben kapott 150 éves története során először saját épületet a Néprajzi Múzeum. A Liget Budapest Projekt keretén belül a NAPUR Architect által tervezett épület az egykor forradalomnak, felvonulásoknak, majd parkolónak teret adó Felvonulási tér helyére épült. A földszinten az épület két, magasra törő épületrészre válik szét, amelyek között az ’56-os emlékmű helyezkedik el. Az épület jellegzetessége a hatalmas tetőkert, melynek legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Városligetre és Budapestre. 

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeuma, az intézmény alapításának dátuma: 1872. március 5. Ekkor nevezték ki Xántus Jánost (1825–1894), aki kelet-ázsiai gyűjtéséből kiállítást rendezett, a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának őrévé. A nemzetközi gyűjtemények hamarosan Kárpát-medencei tárgyakkal egészültek ki, különösen itt, a Városligetben 1896-ban létrehozott millenniumi kiállításnéprajzi faluja kapcsán. Bár a múzeum története során hatszor is költözött, fejlődése nem torpant meg. A Múzeum a muzeológiai kutatások és a néprajzi muzeológia megújításának egyik legjelentősebb magyarországi központjává nőtte ki magát, különös tekintettel a kortárs társadalmi jelenségek dokumentálására és meglévő állományának digitalizálására. 

A budapesti Néprajzi Múzeum egyedülálló abban a tekintetben, hogy egyformán szem előtt tartja a magyar, a Kárpát-medencei és a világ más népeinek kultúráját. 150 éve gyűjti, őrzi, kutatja és továbbítja a magyar, európai és világközösségek hagyományos és modern kulturális örökségét. Ez lehetővé teszi, hogy a kiállításokon és a programokon egymással kölcsönhatásban vizsgáljuk a különböző kultúrákat. 

Az épület mintegy 60 százaléka terepszint alatt van, ahol a modern múzeumtudományi ajánlásoknak megfelelően a kiállítóterek védettek a természetes fénytől. A folyamatosan változó időszaki és állandó kiállítások mélységében a magyar és a világkultúrát tükrözik, kincseket új szemszögből mutatva be. Számos kiállítást bemutatott már megnyitása óta a múzeum, 2024-ben pedig az újabb időszaki tárlatok mellett a gyűjteményi állandó kiállítás is elkészül. Különleges élmény az épület főlépcsője melletti Kerámiatér, amely nyitvatartási időben ingyenesen látogatható és audio guide-dal is megtekinthető. 

A múzeum nyitott közösségi tér, ahol kultúrák és generációk találkoznak. Az épületen belül a különböző programok, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok mellett bárki dolgozhat az épület coworking irodájában, sétálhat a látványos lépcsőkön vagy az akadálymentesített útvonalakon, vásárolhat az Etnoshopban vagy a könyvesboltban, ebédelhet, kávézhat.

-

{{venueListSettings.headline}}

Belépőjegy Tagság

{{venue.name}}

{{venue.short_description}}

{{venue.institution}} {{venue.label}} Részletek

{{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} Választható időpontokban Foglalja le online! {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{venue.auditorium_name}} Részletek {{venue.booking_button_label}} Jegyvásárlás