ResoArt Villa

A ResoArt Villa összművészeti élmények egyedülálló helyszíne: a szecessziós építészet egyik kiemelkedő műalkotása, képzőművészeti, zenei és az irodalmi impulzusok együttese egy elhivatott gyűjtő személyiségével megfűszerezve.

Programok és események

ResoArt Villa
1071, Budapest, Városligeti fasor 47.

Bemutatkozás

A ResoArt Villa összművészeti élmények egyedülálló helyszíne: a szecessziós építészet egyik kiemelkedő műalkotása, képzőművészeti, zenei és az irodalmi impulzusok együttese egy elhivatott gyűjtő személyiségével megfűszerezve.

 

Az igényesen felújított, szecessziós stílusirányzatot képviselő épületet Kőrössy Albert Kálmán építész a családja számára tervezte 1899-ben. A villaépületen a szecesszió magyaros irányvonala elegyedik a francia art nouveau és a német Jugendstil stílusjegyeivel. A Villa már messze az utcáról felhívja magára a figyelmet gazdag, ornamentikus díszítésével. A különleges alakú ablakokat pávák, oroszlán fejek és burjánzó növény indák szegélyezik, az oromfalon pedig a festészet, a szobrászat és a műépítészet allegorikus figurái láthatók. A neves építész a kor kiemelkedő iparművészeivel dolgozott együtt; az előcsarnok hatalmas, színes üvegablakát Róth Miksa tervei alapján készítették, a színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József munkája.

 

A lenyűgöző épület amellett, hogy különleges építészeti értékkel bír, otthont ad az ország legnagyobb Zsolnay magángyűjteményének, Egry József, a Balaton festője egyik legjelentősebb kollekciójának, valamint a Nagybányai és a Szentendrei iskola jeles művészei által alkotott festményeknek. A Villa kertjében nem csak növény különlegességek, de szabadtéri szoborgyűjtemény is elvarázsolja az idelátogatókat.

A vezetett bejárások keretében megtekinthető az ország egyik legjelentősebb Zsolnay gyűjteménye, amely felöleli a technikai és művészi szempontból egyaránt a Zsolnay aranykorának tekinthető első 50 év kiemelkedő alkotásait, valamint egy páratlan szecessziós válogatást. A tárlaton mindvégig megmutatkozik a Zsolnay „filozófia” jellegzetessége: a forma, a minta, a technika és a színvariációk olyan kavalkádja, sokszínűsége, hogy minden kerámiát egyedi alkotásnak tekinthetünk. Egyik ötlet hozta a másikat, egymásba kapcsolódva, egymásra visszautalva és tovább gondolva alakult ki az a fazon- és mintagazdagság, ami a Zsolnayt sztárrá emelte a kor világkiállításain, és nemcsak Európa szerte, de Ázsiában és Amerikában is ismertséget szerzett magának.

-

{{venueListSettings.headline}}

Belépőjegy Tagság

{{venue.name}}

{{venue.short_description}}

{{venue.institution}} {{venue.label}} Részletek

{{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} Választható időpontokban Foglalja le online! {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{venue.auditorium_name}} Részletek {{venue.booking_button_label}} Jegyvásárlás

Gyakran ismételt kérdések