Látogatóközpont

Látogatóközpont

A Néprajzi Múzeum új épületének földszintjén kapott helyet a Liget Budapest látogatóközpontja, ahol a megújuló Városliget valamennyi fejlesztéséről információkat kaphatnak a vendégek, jegyeket vásárolhatnak park intézményeinek programjaira, és egy ingyenes, interaktív várostörténeti kiállítást is megtekinthetnek.

Programok és események

Látogatóközpont
1146, Budapest, Dózsa György út

Bemutatkozás

A Néprajzi Múzeum lenyűgöző új épületének földszintjén jött létre a Liget Budapest Látogatóközpontja annak érdekében, hogy a megújuló Városligettel kapcsolatban minden információt, újdonságot egy helyen elérjenek a látogatók, és a park intézményeinek programjaira egyszerűen és kényelmesen jegyeket is válthassanak. Mindezek mellett a központ részeként egy látványos és interaktív időutazáson is részt vehetnek a látogatók, amely Budapest Aranykora címmel a nemzet fővárosának legpezsgőbb és legsikeresebb történeti időszakát mutatja be, az 1867–1914 közötti Aranykort, amikor elődeink megteremtették Budapestet, Európa egyik legszebb és legprosperálóbb fővárosát.

A látogatóközpont fő attrakciója a századfordulós Budapestet megidéző hatalmas városmakett, mely a Budapest Aranykora című tárlat részeként látványos és interaktív múltidézésre hívja a látogatókat, a nemzet fővárosának legpezsgőbb és legsikeresebb történeti időszakát bemutatva. Az 1867–1914 közötti „Aranykor”-ban elődeink megteremtették Budapestet, Európa egyik legszebb és legprosperálóbb fővárosát. A másik terepasztalon pedig Európa legnagyobb kulturális városfejlesztését, a park megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt 2026-ra tervezett állapotát mutatják be.

A városmakett készítése 2018-ban kezdődött és 4 évet vett igénybe tervezéstől a kivitelezésig. Összesen 6.398 db épületet választottunk ki, amelyek méltó módon reprezentálják a főváros pezsgő életét a századfordulón. Az épületeket eredeti fotók, rajzok és tervrajzok alapján a legmodernebb technikával, 3D-s nyomtatóval készítettük el és minden egyes épület arányos mása a korabeli társának. Az összesen 6.398 épületetből, 4 hídből és a 8.028 fából felépített makett súlya meghaladja a 3,5 tonnát!

A makett épületein és történetein dolgozó kutatók, illetve az épületeket modellező tervezők közel 7.000 munkaórát, azaz 175 hetet töltöttek el csak azzal, hogy biztosítsák: minden épület korhűen kerül majd felépítésre. Felkerestek múzeumokat, levéltárakat, átnéztek számtalan fotót, híradást, folyóiratot és sok-sok órát töltöttek csak azzal, hogy az internet végtelen adatbázisában ritkaságszámba menő fényképeket találjanak egy-egy már évtizedek óta nem létező épületről.

Minden egyes épületet külön-külön nyomtattak. Ahhoz, hogy biztosan a megfelelő helyre kerüljenek az egyes épületek, minden épületet egyedi azonosítószámmal láttak el, amelyek megfeleltethetőek voltak a korabeli elhelyezkedés utcájának és házszámának, így a makett felépítése során minden épület biztosan megtalálta az eredeti helyét. A makettépítők minden egyes épületet egyesével le is festették.

A makett körül kihelyezett érintőképernyős tabletek használatával megelevenedik a város: felfedezheti a pezsgő világváros mindennapjait korabeli épületein, mulatóin vagy akár híres bűntényein keresztül is. A tableten választható témák segítenek az épületek, helyszínek megtalálásában és a történetek megismerésében, összesen 16 nagyobb téma köré csoportosítottak a főváros meghatározó épületeit.

-

{{venueListSettings.headline}}

Belépőjegy Tagság

{{venue.name}}

{{venue.short_description}}

{{venue.institution}} {{venue.label}} Részletek

{{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} Választható időpontokban Foglalja le online! {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{venue.auditorium_name}} Részletek {{venue.booking_button_label}} Jegyvásárlás