Vasarely Múzeum Budapest

A Vasarely Múzeum Budapest fókuszában Victor Vasarely életművének átfogó bemutatása és népszerűsítése áll. 1987-es alapítása óta helyet biztosít az absztrakt-geometrikus, konkrét és kinetikus irányzatok kortárs időszaki kiállításainak is.

Programok és események

Vasarely Múzeum Budapest
1033, Budapest, Szentlélek tér 6.

Bemutatkozás

Magyarországon a közönség a Szépművészeti Múzeum 1968-ban szervezett Modern francia grafika című, Mezei Árpád gyűjteményéből rendezett kis kiállításon találkozhatott először Vasarely nevével. Ebben az időben a képzőművészet területén a szocialista realizmust érvényesítő hivatalos állami kultúrpolitika a nonfiguratív művészet minden formáját elutasította, emiatt is érezhette a magyar származású művész megtisztelőnek, hogy egy műve mégis szerepelt a tárlaton. Szerette volna, ha az általa képviselt op-art irányzat méltóképpen lenne reprezentálva szülőhazájában, ezért még ugyanabban az évben egy hatalmas, százhatvan darabból álló kollekciót ajándékozott az országnak. Ezek a művek a budapesti Szépművészeti Múzeumba, illetve a pécsi Janus Pannonius Múzeumba kerültek. A következő években további huszonhat művet ajánlott fel saját gyűjteményéből a két intézmény javára a nemzetközi geometrikus absztrakció legfontosabb képviselőitől. Ennek az adománynak volt köszönhető, hogy Magyarországon a klasszikus avantgárd, valamint az absztrakt művészet legújabb irányzatai eredeti műveken is tanulmányozhatók. Az irigylésre méltó politikai kapcsolatokkal rendelkező Vasarely a magyar kormánynál elérte, hogy 1969-ben nagyszabású kiállítása nyíljon a budapesti Műcsarnokban. Erre, az életében rendezett legnagyobb kiállításra néhány hét alatt rekordszámú, százötvenezer néző volt kíváncsi.

 1971-ben gyerekkora óta először látogatott el Vasarely szülővárosába, Pécsre, ahol a városvezetésnél szorgalmazta, hogy saját és „baráti köréhez” tartozó művészek alkotásaiból egy állandó kiállítás jöhessen létre. 1973-ban fogalmazta meg a pécsi Vasarely Múzeum alapítóokiratát, majd 1976-ban életének hetvenedik évében az aix-en-provence-i Vasarely Alapítvánnyal egy időben nyílt meg a művész pécsi múzeuma, melynek gyűjteménye az 1982-ig folytatott adományozásnak köszönhetően közel négyszáz tárgyra bővült.

Az egy évtizeddel később a budapesti Szépművészeti Múzeum kezelésébe került Vasarely Múzeumot a művész a pécsitől eltérően, de az Aix-en-Provence-ban, illetve az 1970-ben Gordes-ban létesített vállalkozásához hasonlóan művészeti központként működő alapítványként képzelte el. 1981. szeptember 23-i keltezéssel írta első „elidegeníthetetlen” adományáról szóló ajándékozó levelét, Budapest, Magyarország fővárosa részére. A művész első, az ajándékokból szervezett kiállítása 1983 tavaszán ideiglenesen a Szépművészeti Múzeumban nyílt meg, majd vidéki körútra indult. 1986-ban a művész két további levélben erősítette meg az adományozás tényét, és a múzeum számára a barokk stílusú óbudai Zichy-kastély délkeleti szárnyát jelölte ki, ahol az állandó kiállítás installációs terét saját maga készítette el. A minisztériumtól 1987-ben elnyert működési engedély alapján a Vasarely Múzeum „a Szépművészeti Múzeum filiáléjaként” mint múzeumi kiállítóhely kezdte meg működését. Ünnepélyes megnyitására 1987. május 8-án a művész jelenlétében került sor. Az intézmény tevékenységének fókuszában ettől kezdve Victor Vasarely életművének megőrzése és közzététele, tudományos igényű kutatása, feldolgozása állt. Kezdettől helyet biztosít az általa képviselt absztrakt-geometrikus, konkrét és kinetikus irányzatok kontextusába ágyazott időszaki kiállításoknak, köztük a 2007-ben a magyar konstruktivista művészet kontinuitásának kívánalmával létrehozott Open Structures Art Society tematikus tárlatainak.

-

{{venueListSettings.headline}}

Belépőjegy Tagság

{{venue.name}}

{{venue.short_description}}

{{venue.institution}} {{venue.label}} Részletek

{{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} Választható időpontokban Foglalja le online! {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { day: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event_end, { weekday: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { month: 'long' }) }} {{ dateFormat(venue.next_event, { weekday: 'long' }) }}, {{ timeFormat(venue.next_event, { hour: 'numeric', minute: 'numeric' }) }} {{venue.auditorium_name}} Részletek {{venue.booking_button_label}} Jegyvásárlás

Gyakran ismételt kérdések