Múzeum+

November 22.
18:00
240 perc
Jegyárak:TELJES ÁRÚ: 5800 Ft; KEDVEZMÉNYES*: 4200 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak illetve Pártoló Baráti Kör tagok.)

2023-ban a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja

 

A november 22-i Múzeum+ programon megismerhetik a TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001), valamint a Budapest. Az első aranykor. Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912) című időszaki kiállításokat. A TechnoCool kiállításban részt vehetnek Petrányi Zsolt művészettörténész kurátori tárlatvezetésén, valamint Csepelyi Adrienn író és újságíró is kalauzolja az érdeklődőket a tárlatban. Virágvölgyi István, a fotókiállítás kurátora Winkler Nóra művészeti menedzserrel közösen tart vezetett sétát. A látogatók részt vehetnek továbbá egy kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Török András, a Fortepan munkatársa, a Budapest Könyv szerzője, Fónagy Zoltán történész és Bellák Gábor művészettörténész mesélnek a főváros titkairól. Az egész estés DJ-szetteket DJ Crimson, DJ Mintaka és DJ Longman biztosítja. A múzeum állandó gyűjteményében is számos tárlatvezetés közül választhatnak, a kreatív szellemek pedig egy workshopon különleges kollázsokat készíthetnek.

 

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSEK

18.00 Kilencvenes évek, miért most és miért így? | Petrányi Zsolt művészettörténész, a TechnoCool kiállítás kurátorának tárlatvezetése

A TechnoCool című kiállítás a korszak művészetét az akkor fiatal generáció szemszögéből prezentálja. Olyan alkotók munkáit ismerhetjük meg, akik az új lehetőségeket és technikákat keresték a kilencvenes években. Az akkor megjelenő elméleti könyvek és a felfrissülő popkultúra hatására az alkotók is sokoldalú műformákat kerestek, aminek eredménye egy mai szemmel is friss és inspiratív művészet lett. Milyen hatások mentén vált karakteressé és nemzetközi szinten is érvényessé és értékelhetővé a kilencvenes évek művészete? A kurátori tárlatvezetésből kiderül.

Találkozási pont: főépület, földszint, a TechnoCool kiállítás bejárata

19.00 A kilencvenes évek ritmusa | Csepelyi Adrienn író, újságíró szubjektív tárlatvezetése a TechnoCool kiállításban

A rendszerváltás utáni Magyarországra olyan erővel rontott rá a Nyugat zenei hedonizmusa, hogy hirtelen azt sem tudtuk, a gengszterrapet, a trance-t vagy a nu metalt honosítsuk. Miközben világszerte tombolt a rave-kultúra, idehaza a rádiókból nem fogyott ki az eurodance – a felszínen úgy tűnt, hozzánk csak finomítva jut el minden. Az undeground azonban soha nem látott intenzitással fogadta magába és szórta szét az ország legtávolabbi csücskébe is az újabbnál újabb műfajokat. 4/4 és tört ütem, neonszínekkel átfújt szocreál városkép, bő nadrágok és Buffalo-cipők, MTV és VIVA TV, Supra Hits és Bravo magazin – az irónia és a szekunder szégyen után végre ideje meglátnunk a ’90-es években a lényeget: egy szabadságtól, szintetizátorhangoktól és szubsztanciáktól kábult ország káoszában is fontos és szeretni való időpillanatát. S mi lehetne ehhez jobb kapaszkodó, mint a képzőművészet?

Találkozási pont: főépület, földszint, a TechnoCool kiállítás bejárata

 

20.00 Szubjektív budapesti séta | Virágvölgyi István, a fotókiállítás kurátora és Winkler Nóra művészeti menedzser közös tárlatvezetése a Budapest. Az első aranykor kiállításban

Lehet-e nosztalgiánk egy olyan kor Budapestje iránt, amiben nem is éltünk? Megdobban-e a szív, ha saját városunk ismerős szegleteit ismeretlen lakóival látjuk? Budapest dinamikus, méltán büszke metropolisz a 20. század első éveiben, és közben kapualjaiban személyes történeteket rejtő nagy hálózat is. Házak, amelyekhez ezer emlékkel, elevenen kötődünk, és házak, amelyeket még az előtt daráltak le a háborúk, hogy ismerhettük volna őket. Mit ad a múlt, a rátalálások, meglepetések és ismerősségek ahhoz a bonyolult, gazdag szövethez, amit úgy nevezünk: szülőváros?

Találkozási pont: főépület, III. emelet, a Budapest. Az első aranykor kiállítás bejárata

A tárlatvezetések várható időtartama: 45-60 perc

 

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

19.00 Egy útikönyvíró vallomása Budapest aranykorairól | Könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetés Török Andrással, a Fortepan menedzserével, Fónagy Zoltán történésszel, valamint Bellák Gábor művészettörténésszel

Török Andrással, a népszerű és újszerű Budapest-útikönyvek szerzőjével és Fónagy Zoltánnal, a mindennapok története iránt is különös érdeklődést mutató történésszel a most megnyílt fotókiállítás kapcsán arról beszélget Bellák Gábor művészettörténész, hogy mit is jelentenek a régi, archív fényképek a város életét kutató történész számára. Szóba kerül sok minden egyéb mellett az is, hogy mitől izgalmas egy fénykép; hogy vajon az épületeket vagy az embereket nézik-e meg először a régi fotókon. Mit látnak ott, ahol az átlagember talán semmi érdekeset nem lát, illetve mi az, amit legszívesebben megnéznének a régi, 1900 körüli Budapesten, és mi az, amiről úgy érzik, hogy végérvényesen eltűnt a városból.

Helyszín: főépület, III. emelet, előadóterem

A program várható időtartama: 45-60 perc

 

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00 | 19.15 | 20.45 Hantai, Reigl, Vasarely. Témák, formák és technikák | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

Találkozási pont: főépület, I. emelet, 1800 utáni nemzetközi kiállítás

 

18.00 | 19.30 | 20.30 Tér/Erő. Terek, alkotások, hangok több szólamban | Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése

Találkozási pont: főépület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás

 

18.15 | 19.30 | 20.45 A gótikus is lehet cool! | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése

Találkozási pont: főépület, I. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

 

18.30 Tapints! | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése vak és gyengénlátó látogatóink számára

Találkozási pont: főépület, I. emelet, 1800 utáni nemzetközi kiállítás

 

20.15 Wild Wild West. Artworld of the nineties in the West | Guided tour for our English-speaking guests with Alexandra Hegedűs visual artist

Meeting point: Main building, first floor, Collection of International Art after 1800

A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc

 

ZENE | DJ-szettek

Mintaka | Mintaka, azaz Timár Csaba szenvedélyes régi iskolás lemezgyűjtő, aki főleg, de nem kizárólag az ambient, electronica, dub és jazz világában mozog. A Lyka kiadó alapítója és társvezetője, a Beyond the Notes klubsorozat oszlopa, valamint a Szoba Studio kollektíva tagja.

 

Crimson | Fenyvesi Dávid a hazai underground dj-berkek huszonöt éve aktív szelektora. Bár neve sokaknak a Lick the Click! Sunburst mosolygós house-bulijairól lehet ismerős, pályája tele van kísérletező, beidegződéseken túllépő projektekkel. Közreműködője, szervezője volt az ikz, a korai LtC!, majd a dansmusiq és a Szép Booking / Férfimunka hol kevésbé, hol radikálisan újvonalas tánczenei kezdeményezéseinek. A közelmúltban a Kimitrak, aktuálisan az Amour De Vacances, a Beyond The Notes, illetve az Ideal Fears és a Crimson & Kiss címkék alatt válogat, elsősorban dub, goth, wave, acid, cosmic post disco és house megjelenésekre építve.

 

Longman | Czigány Dániel a hazai jungle, illetve drum and bass szubkultúra egyik kulcsfigurája. Az 1997-től aktív lemezlovas rendkívül sokat tett a műfaj hazai felfutásáért. 1999-től az Airbag című, Tilos Rádión futó műsor társalapítója, majd 2003-tól a Tactile dj-producer ötösfogat egyik tagja. A Deep hanglemezbolt legendás „törtütem” szekciója is az ő érdeme, amelyet közel húsz éven át gondozott. Ma az eklektikus, a dub-downtempo-hiphop-dnb tengelyen mozgó, egész estés szettek híve és művelője.

Helyszín: főépület, Csontváry-forduló

 

WORKSHOP

19.00–21.00 Cool kollázskészítés

Változatos, elgondolkodtató, humoros! A te fantáziádat is beindította a ’90-es évek művészete? Csatlakozz kreatív workshopunkhoz, ahol a TechnoCool kiállításra reflektálva saját korunk vizuális ingerhalmazát kíséreljük meg feldolgozni. Magazinok, különféle printek, színes papírok és filctollak felhasználásával alkotjuk meg a saját gondolatainkat kifejező kollázsainkat.

Helyszín: főépület, II. emelet, déli nyaktag

 

TEAHÁZ a kupolatérben

Big Ben Teaház

November 22-én a Big Ben Teaház biztosítja a forró italokat a művészetkedvelők számára! Egy klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!

Helyszín: főépület, III. emelet, kupolatér

 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Kategória: Kiállítás Egyéb programok Tárlatvezetés Művészetek
Látogatási információk

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel látogatható.

Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

 

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

 

Jegyárak: TELJES ÁRÚ: 5800 Ft

KEDVEZMÉNYES*: 4200 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak illetve Pártoló Baráti Kör tagok.)

 

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken a Baráti Kör felé történő előzetes regisztrációt követően.

Helyszín

Magyar Nemzeti Galéria
1014 , Budapest, Szent György tér 2.
Go to the institution's page