DOME_015 EÖTVÖS PÉTER: MESE

Választható időpontokban

Jegyárak: Belépő: 2000 Ft
Eötvös Péter 1968-ban írt kultikus hangjátéka a Mese kerül bemutatásra a Hangdómban a MOME média design BA hallgatóinak tolmácsolásában.

Eötvös Péter: Mese

Eötvös Péter 1968-ban írt kultikus hangjátéka a Mese, amely egyike azon korai műveinek melyekkel belépőt nyert az akkori szakmai zenei elit körébe. Karlheinz Stockhausennel is a darabot követően vette kezdetét egy életre szóló együttműködése és zenéltek többek közt a világ első hangdómjában Osakában együtt napokon át.

 

A 12 és fél perces Mese száz magyar népmese motívumainak felhasználásával készült. A megannyi szövegből összegyúrt történetet Molnár Piroska mondta fel és annak minden karakterét a Kossuth díjas színésznő személyesített meg úgy, hogy hangját a szerző gyorsítással illetve lassítással eltorzította. A hangfelvételek eredetileg Budapesten rögzítették, amelyekből Eötvös Péter a kölni rádió stúdiójában készített elektronikus zenei kompozíciót, amit először Darmstadtban mutatták be.

 

Most, 55 évvel a darab születése után, a MOME média design BA hallgatói készítettek képi anyagot a tanév részeként a szerző instrukciói alapján különböző megközelítésekből. Végül öt különböző verzió készült a félgömb alakú vászonra, amelyek mind bemutatásra kerülnek a Hangdómban az Intermezzo fesztivál keretében. Nem rejtegetett meglepetés, hogy a Molnár Piroska is megjelenik a darabban mai valójában.

 

A következő média design BA hallgatók munkái kerülnek bemutatásra minden vetítéskor 2 munka, random módon.

 

Horváth Adrienn
Siteri Nóra
Székely Ákos

Szőnyi Máté
Takács Bori

Kategória: Egyéb programok Hangdóm
Látogatási információk

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page