Vujicsics 50 – Podravina

Május 11.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak:Early bird jegy: 4900 Ft; Teljesárú jegy: 5900 Ft
A magyarországi délszláv zene legendás zenekara és vendégeik a Drávamellékről

brácsatambura, ének: Borbély Mihály
csellótambura, ének: Brczán Miroszláv
prímtambura, tambura samica: Eredics Áron
nagybőgő, tamburabőgő, ének: Eredics Kálmán
basszprímtambura, harmonika, ének: Eredics Gábor
prímtambura, tambura samica: Szendrődi Ferenc
hegedű: Mihó Attila
duda, ének: Vizin Antus
brácsatambura, ének: Dervár Ferenc 'Kume'
duda, szamica, ének: Végh Andor
harmonika: Halász László

 

2024-ben ötven éves a hazai tradicionális zene egyik emblemetikus zeneara, a délszláv népzenét játszó Vujicsics. Ennek alkalmából a Zene Házába egy olyan jubileumi műsorral érkeznek, amelyen a Podravina, a Drávamellék térségéből származó dallamok jelentik a főcsapását, a vendégek pedig a Pécs térségéből származó zenészbarátai a Vujicsicsnak.

Íme a zenekar ajánlása a koncerthez: „Ötven éve két helyen érezzük magunkat otthon. Itt északon Budapest környezetében, és délen, Pécs körzetében, ahova ugyancsak félévszázados barátságok kötnek bennünket. Ünnepnek számít, amikor találkozhatunk, együttműködhetünk, közösen muzsikálhatunk táncos és zenész barátainkkal. Örülünk, hogy a 2024-es jubileumi év kiemelkedő, Podravina (Drávamellék) címet viselő koncertje lehetőséget ad arra, hogy együtt léphetünk színpadra közülük többekkel is. A névsor impozáns: Vizin Antus, Dervár Ferenc „Kume”, Végh Andor, Szokolai Dongó Balázs, Halász László, Básics Bránka, Radó Júlia. Közülük a legtöbben a 2001-ben kiadott azonos című CD-nken is közreműködtek. Jelen műsorunk koncepciója is e drávamenti hagyományanyagra épül, aminek szépsége mértéktartó egyszerűségében, természetességében rejlik, és a burdonhangzás meghatározó jelenlétében, amely a megharmonizált dallamok is hordoznak. Nem csak dudék, gajdék és tamburák találkozása ez, hanem „zenei világok összeolvadása, egyesülése”. Ízelítő a műsorból: Vrapčevo, Alaj diko..., Križanje, Dude, Nije šala... (drmeš), Kolo, Udaranje u sare, Jozo, Bečarac, Kud pogledam, Kolovođa…, amelyek Martin György és Vujicsics Tihamér gyűjtései alapján a Vujicsics Együtes feldolgozásaiként hangzanak el.”

Kategória: Koncert Tradicionális zene
Látogatási információk

Új látogatási infó blokk álló MHZ koncertekhez: 

 

A rendezvény álló, a vásárolt jegyek nem helyhez kötöttek. Beengedés érkezési sorrendben történik.

 

Álló koncertek esetében kapunyitás a koncert előtt fél órával. 

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt. Az ajánlat egyéb parkolási kedvezményekkel nem összevonható. 

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page