Ustad Wasifuddin Dagar (IND): Dagarbani – Indiai Klasszikus Ének

Október 28.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3000 Ft
Szakrális zenei sorozat #3

Dhrupad Ének: Ustad Wasifuddin Dagar
Pakhawaj: Pandit Mohan Shyam Sharma
Tanpura: Virágh Balázs


A Dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint kétezer éves. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik, lényege pedig egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk isten felé, előadóként és hallgatóként egyaránt. Ennek az állapotnak az elérése garantált a Delhiben élő Ustad Wasifuddin Dagar estjén, a Zene Házában.

Ustad Wasifuddin Dagar az ősi indiai zenei stílus, a Dhrupad egyik legavatottabb előadója – de ez tulajdonképpen nem meglepő, ugyanis a Dagar-család 20 nemzedék óta képviseli, őrzi és viszi tovább ezt a zenei hagyományt. A Dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legrégibb, ma is létező formája, az indiai kultúra egyik fő öröksége. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik. A Dhrupad lényege nem a szórakoztatás, hanem egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk isten felé, előadóként és hallgatóként egyaránt. Ustad Wasifuddin Dagar Delhiben él, és legfőbb küldetésének azt tartja, hogy a Dhrupad stílust minél szélesebb körben megismertesse, minél több emberrel. Ebben sokat segít kedélyes személyisége, illetve az, hogy koncertjein – improvizációival, magyarázataival – közvetlen kapcsoltot képes teremteni hallgatóságával. Ustad Wasifuddin Dagar 1994-ben lett a Dhrupad Társaság elnöke, és azon kívül, hogy rendszeresen turnézik és koncertezik világszerte, tanít, workshopokat tart és lemezfelvételeket is készít. Számos díj és kitüntetés birtokosa, sok helyre hívják zsűrizni is. 1998-ban négy koncertből álló sorozatra kérte fel az UNESCO, 2000-ben az Egyesült Nemzetek vallási és lelki vezetőinek New York-i békecsúcsán énekelt, az ősi indiai szakrális zene képviselőjeként. A Magyar Zene Házában is békecsúcs lesz a koncertje.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page