Sebő Együttes, Sebestyén Márta, Petar Ralchev (BG), Georgi Yanev (BG): Időmérték

Október 01.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 4500 Ft
Október első hétvégéjén a Magyar Zene Háza az idén 75 esztendős Sebő Ferencet köszönti két különleges koncertből álló kurátori hétvégéjével.

Október 1-én, szombaton, a Sebő együttes Sebestyén Mártával és két különleges vendéggel, Petar Ralchev harmonikással és Georgi Yanev hegedűssel, a bolgár zene két nagyágyújával lép színpadra.

ének, gitár: Sebő Ferenc
harmonika: Petar Ralchev
hegedű: Georgi Yanev

A koncert a disztichonok, hexameterek és anapesztusok erdején vezet végig, rendkívüli zenei utazásra invitál minket Horatius ódáitól napjaink bolgár tánczenéjéig. A zenébe szőtt vers, a versként élő dallam ünnepe a műfaj legjobbjainak előadásában. Az elmúlt közel öt évtized alatt a Sebő együttes generációk számára adott beavató élményt a Balkán aszimmetrikus ritmusú dallamainak univerzumába. Énekelt verseik sokunknak adták meg a méltó zenei kontextust a világirodalom egyik legszebb és legrégibb hagyományához az időmértékes verseléshez. Nem csoda, hiszen számos versfeldolgozásában egyesítette az antikvitás óta ismert versformákat és a Balkánra, elsősorban Bulgáriára és Macedóniára jellemző, aszimmetrikus ritmikájú, jellegzetes dallamvezetésű zenei világot. A két jelenség rokonsága szinte sorsszerű, és talán nem is egészen véletlenszerű, hisz mindkettő a hellén kultúra területeiről eredeztethető földrajzilag.
Sebestyén Márta neve a Sebő együttes egykori énekeseként szintúgy összefonódik az énekelt versekkel, s későbbi pályája során is előadói arculatának fontos része maradt a balkáni népek dalainak hiteles tolmácsolása. A gyerekkoruktól együtt muzsikáló virtuóz hangszerjátékosok valóságos legendáknak számítanak saját hazájukban, nevük fogalom a balkáni zene elhivatott rajongóinak körében világszerte.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendevény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page