Sam Lee

Október 12.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3900 Ft
Sam Lee egyedülálló szerepet játszik a brit zenei életben, hiszen túl azon, hogy elismert és eredeti folkelőadó, népdalgyűjtőként, természetvédőként és a The Nest Collective folkklub alapító-igazgatójaként is aktív.

Az angol folktradícióból és a vándorló cigányok dalaiból kiindulva őrzi meg megújítva az említett dalhagyományokat, de közben a Zene Házához hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a zenepedagógiára is. A Mercury-díjra jelölt énekes-zenész ezúttal legutóbbi kiadványa, a 2021-es Old Wow+ anyagával érkezik Budapestre.

ének, gitár: Sam Lee

Sam Lee számára – aki zenészpályája előtt vadon-szakértő volt – a sorsfordító pillanat akkor érkezett el, amikor találkozott Stanley Robertson traveller-énekessel. A Brit-szigeteken, jellemzően lakókocsi-parkokban élő vándorló romák között Robertson meghatározó zenész-énekes volt, Lee rengeteg dalt tanult tőle a zenész 2009-es halála előtt. Mindebből egyrészt kinőtt Sam Lee első lemezének anyaga, másrészt arra sarkallta mindez, hogy még mélyebben elmerüljön a vándorló énekesek dalhagyományában, és úgy általában is a brit folklórban. A Mercury-díjra is felterjesztett, 2012-es Ground Of Its Own nemcsak Lee-t tette fel a zenei térképre, de az első angliai album volt, amely felkerült az európai világzenei lista élére. 2015-ös The Fade In Time című második LP-je – amelyet Sam Lee And Friends néven, laza, kibővített zenekari felállásban adott ki – ha lehet még jobb fogadtatásban részesült, a következő évben a legrangosabb világzenei magazin díjátadóján, a Songlines Magazine Awardson az év előadójának választották. Lee a dalaiban, feldolgozásaiban a tradicionális éneklést a folkhoz eredetileg nem tartozó, mégis odaillő hangszerekkel és hangszerelésekkel keresztezi, és ezzel eredeti módon frissíti fel a népzenei hagyományt. A zenész közben igen aktívan szervezi a londoni folkos koncertéletet és előadásokkal, rádióban, tévében egyetemi katedrákon oktat is. Old Wow című harmadik, kamarafolkosabb albuma 2020-ban jelent meg, az egy évvel később kiadott, ennek hat új dallal kibővített változata, az Old Wow+ a legfrissebb kiadványa, amelynek producere a Suede egykori gitárosa, Bernard Butler, de szerepel a lemezen a Cocteau Twins énekesnője, Elizabeth Fraser is. A Zene Házába egyedül érkezik, esszenciális Sam Lee-élményben lehet tehát részünk.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page