ROBOTORGONA

Március 21.
18:30
150 perc
Kreatív Hangtér
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3500 Ft
Évszázadokon átívelő zenetörténeti utazás a robotzenekarral

Nem minden nap hallani Josquin-, Bach-, Haydn-, Mozart-, Liszt- és Beethoven-darabok mellett Queen-, Beatles-, Illés- és Britney Spears-számokat egy repertoáron úgy, hogy mindezeket egy teljes mértékben robotizált zenekar adja elő. A Robotorgona és “zenekara” ma mindezt egyszerre teljesíti.

Egy zenetörténeti utazáson keresztül kalauzolja a hallgatókat, miután Váczi Dániel több évszázad legjelentősebb zenei szerzeményeit hangszerelte a számítógép által vezérelt, de teljesen akusztikusan megszólaló hangszerekre. A Magyar Zene Háza 2022-ben nyílt Kreatív Hangtér című helyszínének ékköve az a kísérleti orgona, amelyre nem túlzás azt állítani, hogy igazi Hungaricum. Az installáció koncepcióját Váczi Dániel nagyrészt azon ötletek alapján dolgozta ki, amelyeket Ligeti György már a ’60-as években megálmodott a jövő orgonája számára. A teljesen számítógépes (MIDI) vezérelhetőség már önmagában is szokatlan hangzások előcsalogatására képes, ám a távirányítás itt egyedülálló módon olyan paraméterekre is kiterjed, mint a sípok szélnyomása, vagy hangolása. Ugyanakkor a Robotorgonát egy egész zenekar támogatja, amelynek szintén minden elemét számítógép vezérli. A tagok között megszólal dob, marimba, tangóharmonika, pianino és glockenspiel is.

Kategória: Egyéb programok Ismeretterjesztés
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt. Az ajánlat egyéb parkolási kedvezményekkel nem összevonható. 

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page