Pilinszky másként

November 27.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3000 Ft
Pilinszky János-est – zene és költészet inspiráló találkozása

A Magyar Zene Háza és a Kertész Imre Intézet közös rendezvénye. Az esten a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett, Pilinszky Másként című zenei pályázat díjazott alkotásaiból szólal meg válogatás, de fellép a Pilinszky János-életművel szintén szoros zenei viszonyt ápoló Földes László Hobo, és a Pilinszky-verseket egészen meglepő zeneiséggel megfogó Minka is. Az est házigazdája Novák Péter.

Hobo Földes László
Vastag Csaba
Oliver From Earth
Karosi Juli
Müller Csenge
aZorka
Hold Utca
ThaShudras
Minka

A Kertész Imre Intézet 2021-es Pilinszky Másként című zenei pályázatára változatos műfajokból, a black metaltól a musicalig, a jazztől a trapig, a népzenei elemeket tartalmazó popzenéig érkeztek pályaművek. A zene és a költészet inspiráló találkozásából született díjnyertes Pilinszky-versmegzenésítések most a Magyar Zene Házában is hallhatók Pilinszky János születésnapján, november 27-én.

A fellépők közül Vastag Csaba alternatív rockzenei hangszereléssel zenésítette meg Pilinszky Tilos csillagon című versét. Az Oliver From Earth duó altpopos világot épített a Téli ég című vers köré. Karosi Júlia jazzénekes-dalszerző Pilinszky Magamhoz című versét olvasva a blues mellett döntött, letisztult hangképpel, énekkel és zongorával dolgozta fel a költeményt. Müller Csenge A tenger című verset interpretálta atmoszférikus, minimalista kísérettel, szinte „a cappella” hatással, amelyben a fő énekdallam és azok harmóniái dominálnak. A Tilos csillagon másodszor is előkerül: aZorka, azaz Lackfi Dorottya különleges lüktetéssel és dallamvilággal öltöztette új köntösbe a verset. A Hold Utca az Egy szenvedély margójára című versfeldolgozással pályázott, és indiefolkos környezetbe helyezte azt, míg a ThaShudras autentikus magyar népzenét és trapet ötvözve dolgozta fel a Stigma című Pilinszky-költeményt.

A díjazottakon kívül fellép az esten Földes László Hobo is, aki 1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondta el először Pilinszky János Négysoros című versét, majd 25 évvel később ismét Pilinszky verseihez fordult hitet, szeretetet, vigaszt meríteni. „Mindezt megkaptam tőle és úgy gondoltam, továbbadom, amit kaptam” – nyilatkozta egy interjújában az előadóművész, aki azóta énekli és szavalja Pilinszky verseit. Színpadra lép még Minka is, a jazzes bossa novával ismertté vált Pátkai Rozina versfeldolgozós projektje, amely zeneileg alaposan ellépett a témában bevett formuláktól. Részben artpopos, ambientes, finoman elektronikus, részben pedig egészen avantgárd, zajos a megközelítés.

A Pilinszky-esten a közönség Pilinszky János több mint félévszázados, amatőr technikával készült, ritkán látott fotóit is megtekintheti.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page