Múzeum+ FOTÓ

Május 22.
18:00
240 perc
Jegyárak: TELJES ÁRÚ: 6000 Ft; KEDVEZMÉNYES: 3600 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak; Pártoló Baráti Kör tagok vagy Szépmű Állandó bérlettel rendelkeznek)
2024-ben a Szépművészeti Múzeum MÚZEUM+ esti programjainak főtámogatója az MVM.

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata ez alkalommal a múzeum két új időszaki kiállítását állítja középpontba. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa…  / Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) című kiállításban látható alkotások szinte a teljes 20. századot lefedik. A századforduló óta számos művész vándorolt ki az Egyesül Államokba új lehetőségeket, mi több, új életet keresve. A Múzeum+ Fotó fókuszában a fotóművészet, mint műfaj, illetve Amerika, mint a jazz, a blues, a divat, és a filmipar fellegvára állnak.

A filmiparhoz kapcsolódik a Folyt. köv. / Sorozatok, variációk, ismétlődő mintázatok a 16. és a 20. század grafikai művészetében című grafikai kiállítás is, amely a streaming csatornák sorozataiból kiindulva a sorozat, mint alkotói módszer, az élet végességével szembemenő örök folytonosság kérdését vizsgálja.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet, hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek. Kóstolja meg az ízletes tapasokat és kísérőként kortyoljon hozzá egy pohár kiváló bort.
Helyszín: Márvány Csarnok, földszint

JAZZ SZALON – Fine Arts Jazz Group 18.00–21.30
A Fine Arts Jazz – immáron évtizedes múltra visszatekintő dzsesszkvartett – már sokadszorra színesíti a Szépművészeti Múzeum programjait. A zenekarhoz és a műsorhoz minden alkalommal más meghívott előadóművész csatlakozik, májusban Bolba Éva lesz az együttes vendége. Az örökzöld számokat különböző jazzstílusban játszó együttes tagjai: Skerlecz Gábor – harsona, Juhász Attila – zongora, Sárkány Sándor – bőgő, Cseh Balázs – dob.
Helyszín: Márvány Csarnok, földszint

PROGRAMOK

19.00-20.00 Kerekasztalbeszélgetés Baki Péter kurátorral, Martin Wanda fényképésszel és Kondor László fotográfussal
A résztvevők az időszaki fotókiállítás kapcsán a kortárs fotó lehetőségeiről és a jelenleg is külföldön alkotó magyar fotóművészek személyes élményeiről beszélgetnek.
Helyszín: Román Csarnok, földszint

20.45-21.30 Little G Weevil koncert
Little G Weevil (Szűcs Gábor) blues énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró, producer. Közel másfél évtizedig élt az Egyesült Államok déli részén és Angliában. 2013-ban megnyerte a Memphisben minden évben megrendezésre kerülő International Blues Challenge világversenyt a szóló/duó kategóriában, illetve a kategóriája legjobb gitárosa címet is megkapta. 2014-ben a blues műfaj legmagasabb kitüntetésének számító USA Blues Music Award-ra jelölték, mint „Acoustic Artist of the Year”. Eddigi karrierje alatt húsz országban több mint kétezer koncertet adott, lemezeit számos alkalommal a világ legjobb blues albumai közé sorolta a kultikus angliai Mojo zenei magazin. Hazánkban egy évad erejéig az X- Faktor televíziós tehetségkutató műsor mentoraként is megismerhette a közönség. A jelenlegi zenekarával készült, 2023-ban megjelent ’If I May…’ című lemeze első helyen szerepelt a Roots Music Report független amerikai szervezet globális blues rádiólejátszási listáján.
Helyszín: Román Csarnok, földszint

 

WORKSHOP
18.00–21.00
Variációk egy fotóra
Kun Fruzsina workshopján fotókollázs technikával készítünk mini sorozatokat
Helyszín: Reneszánsz Csarnok, földszint

18.15-21.15 KEZET RÁ!
A foglalkozáson lehetőség van egészen közelről, kézbe véve megszemlélni többezer éves műtárgyakat. A tárgyakról, például egy szívszkarabeuszról vagy egy kanópuszedény fedeléről a múzeum felkészített önkéntesei mesélnek az Egyiptomi Titkok Kamrájában.
Helyszín: Ókori Egyiptom kiállítás, mélyföldszint

TÁRLATVEZETÉSEK a Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában című időszaki kiállításban


18.30 és 20.15 Budapest, Berlin (Mertus Ágnes)
Találkozási pont: 3. emelet, időszaki kiállítótér, Budapest szekció
18.30 és 20.15 Divat és Hollywood (Goda Zsófia)
Találkozási pont: 3. emelet, időszaki kiállítótér, Hollywood szekció

19.00 New York (Záray Szilvia)
Találkozási pont: 3. emelet, időszaki kiállítótér, New York szekció

A tárlatvezetések 30 percesek. A termek befogadó képessége limitált. Túl nagy létszám esetén, kérjük, válasszon más helyszínt!

TÁRLATVEZETÉSEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSBAN

19.30 Az individuum szerepe a reneszánsz művészetben (Cser Judit)

Mikor és milyen formában jelent meg az egyén az itáliai festészetben? A 15. század emberközpontú gondolkodásának tényleg a portré születése az egyik leglátványosabb bizonyítéka? A tárlatvezetés során a 15-16. századi Itália kiemelkedő arcképeivel ismerkedünk. (A tárlatvezetés 30 perces.)

Találkozási pont: Az Európai művészet 1250-1600 kiállítás bejáratánál az első emeleti kerengőn

 

TÁRLATVEZETÉSEK a Folyt. köv. / Sorozatok, variációk, ismétlődő mintázatok a 16. és a 20. század grafikai művészetében című grafikai kiállításban

 

19.00 Motívumok ritmusa (Marina Eszter)

A 16. században a könyvnyomtatással együtt kezdtek elterjedni és népszerűsödni a grafikai sorozatok, míg a 20. század második felében az ipari sokszorosítás és a „művészet mindenkié” elve új irányt mutatott a műfajnak. Az interaktív tárlatvezetésen a technikai bravúrok mellett olyan művészek, mint Dürer, Martin Schongauer, Vera Molnar, Günther Uecker vagy Antoni Tàpies munkáin keresztül ismerhetik meg az kompozíciók eredetét és az alkotói megközelítéseket.

(A tárlatvezetés 30 perces. A kiállítótér befogadó képessége limitált.)

Találkozási pont: Barokk Csarnok, a kiállítás bejáratánál

 

 

TÁRLATVEZETÉSEK SPECIÁLIS IGÉNYŰ LÁTOGATÓK SZÁMÁRA

Kérjük, érkezéskor jelezzék, hogy a speciális tárlatvezetésre jöttek, sorban állás nélkül csatlakozhatnak a programhoz!

 

Siket és nagyothalló látogatók részére

17.30 Fény és árnyék izgalmas viszonya (Záray Szilvia)

A fényviszonyok és hatásaik ábrázolása már a reneszánsz festőket is izgatta, de igazán a 17. században kap drámai hangsúlyt. Szemügyre vesszük, hogyan használták ki a fény és az árnyék ellentétét a barokk festészet kiváló alkotói.

Helyszín: Európai művészet 1600-1700 című állandó kiállítás
Találkozási pont: Márvány Csarnok, földszint

 

Látássérült látogatók részére

18.30 Na de mit adtak nekünk a rómaiak? – Hétköznapok az ókori Rómában (Szűcs Bernadett)

Helyszín: Klasszikus ókor című állandó kiállítás
Találkozási pont: Klasszikus ókor kiállítás bejárata előtt, mélyföldszint

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A programokon való részvétel érkezési sorrend alapján történik. Megértésüket köszönjük.
Kérjük a fentiek szíves figyelembe vételét!

Múzeum+ estek 2024-ban:

Szépművészeti Múzeum
November 20.

Magyar Nemzeti Galéria
Október 22.
December 11.

Kategória: Kiállítás Egyéb programok Tárlatvezetés Művészetek
Látogatási információk

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel 17 órától látogatható.

Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a múzeum saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a múzeum, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 6000 Ft

KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak; akik Pártoló Baráti Kör tagok; akik Szépmű Állandó bérlettel rendelkeznek)

 

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2024-ban is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken a Baráti Kör felé történő előzetes regisztrációt követően.

Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146, Budapest, Dózsa György út 41., Hősök tere
Go to the institution's page