Mozsika és gardon

Október 14.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3500 Ft
A Keleti-Kárpátok eldugott völgyébe települt, javarészt székely származású gyimesi csángók hangszeres zenéjére az 1940-es években Dincsér Oszkár hívta fel a figyelmet Két csíki hangszer: Mozsika és gardon című írásával.

Később Jagamas János, Kallós Zoltán, Martin György, Pávai István és mások gyűjtései nyomán a gyimesi folklór a táncházmozgalomban is fontos szerepet kapott. A patakvölgyek szikár világából világot hódító régies zene és tánc ezen az estén a Magyar Zene Házát tölti meg élettel.

Gyönyörű táj, különleges folklórkinccsel – nem csoda, hogy sokakat rabul ejt ma is…
Berecz András énekes, mesemondó a fiának, Istvánnak is továbbadta a gyimesi zene és tánc szeretetét. Dresch Mihály és Geröly Tamás a jazzt és a népzenét ötvözik mindkét műfaj szempontjából hiteles módon. A legkiválóbb táncházzenészek közül Mihó Attila és András Orsolya muzsikál a műsorban.
A gyimesi zene és tánc azonban nem csak a budapesti táncházakban virágzik, hanem Gyimesben is tovább él, ami nagymértékben a huszonhét éve ott élő Sára Ferenc és felesége, Varga Zsuzsanna érdeme. Az általuk kinevelt gyimesi fiatal generációt Sára Virág, Sára Veronika, Vrencsán Anita, Főcze Barna és Lukács István képviselik. A még élő idős mesterek közül Tankó Jánosné Gábor Eszter énekes és Tankó „Fintu” Dezső furulyás lesz a vendégünk.
A műsor előtt dr. Pávai István és Lipták Dániel népzenekutatókkal Novák Péter beszélget a gyimesi népzenéről, a műsor után pedig táncházat tartunk az est fellépőinek közreműködésével.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendevény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page