Lélegezz! Lassulj, szemlélődj, töltődj fel - minifesztivál a Szépműben

Március 23.
11:00
480 perc
Teljes árú jegy: 6600 Ft; Kedvezményes jegy: 4800 Ft (azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% kedvezményre jogosultak)
Március 23-án szombaton 11-19 óra között igazi feltöltődős programokkal várja az érdeklődőket a Szépművészeti Múzeum a Kapuk a létben. A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című kiállításhoz kapcsolódóan. Merüljön el a természet ábrázolásának változatosságában és éteri csendjében.

11.30-12.30 | Fák között. Tárlatvezetés Záray Szilvia művészettörténész, múzeumpedagógussal
Kapuk a létben című kiállításban tartott tárlatvezetés során körbejárjuk, hogy hogyan változott az erdei táj ábrázolása az évszázadok során, miként érzékeltették a természet erőit a régi korok alkotói, és hogyan készítette meditatív farajzait a kortárs klasszikus, Hollán Sándor.
Helyszín: Grafikai Kiállítótér

 

13.00-14.15 | Jóga Hámori Gabival
A mozgás és művészet szerelmesei Hámori Gabriella színésznővel jógázhatnak a tágas, napfényes Barokk Csarnokban, mely során az erősítés és elme lecsendesítése kap hangsúlyt. A Pranayama légzőgyakorlatokkal, Vinyasa Flow elemekkel és stresszoldó Yin jóga relaxációval kombinált dinamikus hatha jógaóra segít a résztvevőknek megtalálni a fókuszt és a jelenlétet a gyakorlásban és az életben egyaránt. Az órákon akár teljesen kezdők is részt vehetnek, a gyakorlatok elvégzése nem igényel előzetes tudást. Jógamatracot, kérjük, hozz magaddal! A részvétel a programbelépő mellett regisztrációhoz is kötött.

 Regisztráljon itt!
Helyszín: Barokk Csarnok

 

14.30-15.20 | Mit mondanak rólunk a rajzaink? A fa szimbolikus jelentése a pszichológiában – Prof. Dr. Vass Zoltán pszichológus, egyetemi tanár előadása
Az előadáson a Kapuk a létben című tárlatban kiállított műveken keresztül a farajzok pszichológiai vizsgálatának elméleti alapjairól és elsősorban a fák formai-szerkezeti rajzelemzéséről tudhatunk meg többet. Megismerhetjük a rajzok bizonyos jellemzőinek pszichológiai jelentését, és betekintést nyerhetünk a rajzok számítógépes, úgynevezett algoritmikus elemzésének új módszerébe is.
Helyszín: Román Csarnok

 

16.00-16.50 | Kapuk a létben – Takács Dorinával (Дeva) és Balla Gergellyel (Platon Karataev) énekes-dalszerzőkkel Cser Judit múzeumpedagógus beszélget
A beszélgetés résztvevői Hollán Sándor meditatív farajzainak és a tájművészet nagy klasszikusainak tükrében beszélgetnek az alkotásban való feloldódás transzcendens élményéről, és arról, miként tudnak összefonódni egymással a hang – vagy éppen a csend -, a kép és a szó.
Meghívott vendégek: Balla Gergely (Platon Karataev) énekes, dalszerző; Takács Dorina (Дeva) énekes. Moderátor: Cser Judit művészettörténész, múzeumpedagógus
Helyszín: Román Csarnok

 

17.30-18.20 | Évgyűrűk – Szilasi Alex zongoraművész zenével kísért előadása
Szilasi Alex zenével kísért előadásán a fák ihlette zenei hangulatok és a transzcendens világához köthető szólamok csendülnek fel.
Helyszín: Román Csarnok

Hangfürdő
A múzeum állandó kiállításainak három pontján babzsákokkal és természetközeli zenékkel várjuk a látogatókat. Pihenj meg, szemlélődj, meditálj, nem szól rád senki!
Helyszínek: Európai művészet 1250-1600, XXIII. terem; Európai művészet 1600-1700, X. terem; Európai művészet 1700-1800, XXIX. terem

Kategória: Egyéb programok Ismeretterjesztés Művészetek
Látogatási információk

A jegy teljes ára 6600 Ft, a kedvezményes* jegy ára 4800 Ft.
* Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel, vagy legalább 50%-os kedvezménnyel látogathatják, illetve a Baráti Kör Pártoló tagjai.
Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagok számára..

 

A nap folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lesz lehetőség belépőjegyet váltani az eseményre.

 

Az itt vásárolt belépőkkel érkezők számára az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes. Kérjük, érdeklődjön a múzeum információs pultjánál.
 
A MEGVÁSÁROLT JEGYEK NEM VÁLTHATÓK VISSZA ÉS NEM CSERÉLHETŐK MÁSIK IDŐPONTRA. FOGLALÁSRA NINCS LEHETŐSÉG.  Kérjük, hogy tájékozódjon előre a Látogatási szabályokról a múzeum honlapján.

Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146, Budapest, Dózsa György út 41., Hősök tere
Go to the institution's page