Mansur Brown (UK) | SunMa lemezbemutató

Október 05.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 4500 Ft
A Dél-Londonban, Brixtonban született Mansur Brown a csodagyerek definíciója: klasszikusan képzett gitáros, akinek zenéjében egyensúlyban van a virtuóz precizitás és az érzelmek tágterű kifejezése.

gitár: Mansur Brown
billentyű: Eddie Lee
basszus: Jonathan Moko
dob: Junior
-------------------
basszusgitár: Koroknay András
dob: Klausz Ádám
billentyű: Kálmán András

Mansur sajátos kompozíciós technikájában számos zenei világ ötvöződik (ahogyan jó hívószó is bőven van zenéjére: nu-jazz, deep funk, instrumentális hiphop stb.): flamenco inspirálta jazz-es, funkos, szellős gitározás olyan sajátos produceri megoldásokkal, amelyben ott van a korai ’00-as évek forradalmi r&b-je – a Timbaland-féle törtritmusos pattogással –, az elmúlt években divatos afrobeats-es csavarok, és a Burial-féle melankolikus, nagyvárosi dubstepes hangpaletta. „Néha a zenémnek klubhangulata van, máskor pedig inkább introspektív” – összegez tömören a főhős. „De mindegyiken a boldogság, a hála érzései húzódnak végig. Azt akarom, hogy fiatalító érzés legyen hallgatni.” Ha ebből az idézetből nem derülne ki, akkor az Alfa Misttel közös korai kislemezének a címe is árulkodó: Love is the Message. Koncertje előtt a hazai, dubos gyökerű SunMa mutatja be friss lemezét.

A kurátorként, lemezkiadóként (AMAI) és multidiszciplináris művészként is aktív Mansur zenéjének a 2018-as debütlemeze (Shiroi) óta középpontjában a gitár áll, de korántsem ez az egyedüli összetevő. A dalszerző, producer és multiinstrumentalista szerepét is betöltő Mansur a 2021-es Heiwa LP-n billentyűs hangszerekhez, fuvolához és szaxofonhoz is nyúlt – sőt, még énekelt is, hangmagasságot váltva kedvenc r&b-dalai tiszteletére. 2022-es NAQI című projektje első részén minden korábbinál összetettebb lett zenéje, néha még a „Khruangbin afrobeats-es csavarral” sem távoli asszociáció, a lemez második fele viszont minden korábbinál tisztábban, csupaszabban mutatja Brownt és gitárját. Ő készítette a Desta: The Memories Between című érzelmes, okos számítógépes játék érzelmes, okos kísérőzenéjét is, ami 2023. májusában jelent meg, a gitáros első magyarországi megjelenése pedig a Zene Házában lesz, és egy élettel teli zenei utazás várható álomszerű hangulatok és bólogatós betétek között.
https://youtu.be/olNX7GqC8ZY
https://youtu.be/5FwY5uHswwM
Mansur Brown | Spotify

Sunma
Az erdélyi születésű Koroknay András jelenleg az ország egyik leginnovatívabb zenei producere. Basszusgitárosként számos zenekarból lehet ismerős (Àbáse, Manaky, Papaver, Európa Kiadó), egy ideje azonban szólóprojektje, a SunMa szerepel fókuszában. A magát nomád hangművészként jellemző zenész jelenleg Budapest, Berlin és India között osztja meg idejét, a 2020 óta gyarapodó kiadványok pedig egy dubban gyökerező, azt rengetegféle más stílussal, megszólalással keresztező meditatív zenei világot építenek. Ezt a színes spektrumot élőben trió felállással (Klausz Ádám dobossal és Kálmán András billentyűssel kiegészülve) és önálló live set formájában viszi színpadra, mindig az adott alkalomra szabva, sok improvizációval. Jelenleg a folyamatos új megjelenések mellett, mint a Fourth Moment mixtape vagy a berlini Brewery Studiosban rögzített Fountain, új albuma anyagán dolgozik, amit ezen a koncerten mutat be.

Kategória: Koncert Jazz
Látogatási információk

A rendezvény álló, a vásárolt jegyek nem helyhez kötöttek. Beengedés érkezési sorrendben történik. 

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page