Kertész, Moholy-Nagy, Capa... / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989)

Választható időpontokban

Jegyárak: Teljes árú belépő 5800 Ft, 50%-os belépő 2900 Ft, díjtalan belépőjegy kizárólag a helyszínen érhető el a látogatáskor.
Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkái első alkalommal láthatók átfogó kiállításon Magyarországon. A Bartók Tavasz keretében a Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló tárlat, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit mutatja be.

A kiállítás a történészek által rövid 20. századnak nevezett, az első világháború kezdetétől 1989-ig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást. Több mint 170 művel 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is lettek valamennyien világhírűek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepet játszottak új hazájukban. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mindannyiuk munkásságában, esztétikai és technikai megközelítésésében fontos szerepet játszott.

A magyar emigránsok hatása megkerülhetetlen a 20. századi fotóművészetben, elég csak Robert Capára, André Kertészre, Kepes Györgyre és Moholy-Nagyra gondolnunk. Ők számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül, többek között Henri Cartier-Bressonra, Richard Avedonra, Aaron Siskindre, Harry Callahanre és Ray K. Metzkerre.

Az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatokkal és az Amerikába kivándorolt magyar származású fotográfusok hatásával eddig csupán néhány kiadvány foglalkozott. A kevésbé ismert fotóművészek alkotásainak a világhírűvé vált, híres alkotók munkái mellett való bemutatása mérföldkő a téma feldolgozásának történetében. Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója egy évtizede tanulmányozza az amerikai-magyar fotográfusok életművét, kutatásának eredményeit ezen a budapesti kiállításon mutatja be először. A kiállítás nyolc szekcióból áll: a magyarországi kezdetektől Berlinen és Párizson át egészen a New Yorkban, Chicagoban és Hollywoodban dolgozó fotóművészekig tárja a nézők elé a magyar származású alkotók hatását az amerikai fotográfiára.

A kiállítás kurátorai Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója; a társkurátor Kincses Károly fotótörténész.

Kategória: Kiállítás Időszaki kiállítás
Látogatási információk

Helyszín: 3. emeleti időszaki kiállítótér, mely akadálymentesen megközelíthető.

 

Az időszaki kiállítások belépőjegyével az adott napon nyitva tartó állandó kiállítások és a csarnokok is látogathatók. 

 

A kiállítás belépői egy adott napra és egyórás idősávokra szólnak. Ez a látogató érkezésének várható időpontjára vonatkozik, de nem korlátozzák a látogatás időtartamát és tárlatvezetést nem tartalmaznak. Kérjük, ellenőrizze a nyitvatartás esetleges változását IDE kattintva 

Az itt vásárolt belépőkkel érkezők számára az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes. Kérjük, érdeklődjön a múzeum információs pultjánál.
 
A MEGVÁSÁROLT JEGYEK NEM VÁLTHATÓK VISSZA ÉS NEM CSERÉLHETŐK MÁSIK IDŐPONTRA. FOGLALÁSRA NINCS LEHETŐSÉG.  Kérjük, hogy tájékozódjon előre a Látogatási szabályokról a  múzeum honlapján.

Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146, Budapest, Dózsa György út 41., Hősök tere
Go to the institution's page