Himnuszok az Éjszakához – Új Liszt Ferenc Kamarakórus

Március 25.
21:00
75 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3500 Ft
Pszichedelikus kóruskoncert

Bartók: 4. vonósnégyes, III. tétel
Ligeti: Éjszaka (Weöres Sándor versére)
Eric Whitacre: Enjoy the Silence
Eric Whitacre: Water Night
Bartók: Szabadban: IV. Az éjszaka zenéje
Eriks Esenvalds: Stars
Eriks Esenvalds: Northern Lights
Varga Judit: The Night
Ola Gjeilo: Dark Night of the Soul

Új Liszt Ferenc Kamarakórus
karnagy: Nemes László Norbert
Korossy Quartet:
hegedű: Korossy-Khayll Csongor
hegedű: Tóth Kristóf
brácsa: Osztrosits Éva
cselló: Devich Gergely
zongora: Novák Anikó


Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus Himnuszok az Éjszakához című hangversenye dinamikus műsort ígér, amely sok felfedezést kínál a hallgatóknak. Az újszerű kórushangzás, a hangszerek kombinációja az emberi hanggal (hangolt üvegpoharak, zongora, vonósnégyes), valamint a művekben használt progresszív effektusok szokatlanok, de egyben igen izgalmasak is. A koncert műsora az éjszaka tematikája köré épül. A program alcíme – pszichedelikus kóruskoncert – elég gyakori jelző a pop és rock világában, és egyfajta transz-állapotot feltételez, amit asszociálhatunk az éjszakával, a csenddel, az álmokkal vagy akár a tudatalattival. A zenehallgatást a művek befogadását segítő vetítés kíséri majd, a kórus-darabokat pedig megelőzi illetve megszakítja a vonósnégyes és a zongora az „éjszaka darabjaival”, segítve a hangulat elmélyítését. A koncert záródarabja, Ola Gjeilo műve Keresztes Szent János szövegére, egyesíti a kórust, a vonósnégyest és a zongorát. Az éjszaka Gjeilo művének vonatkozásban egyenlő a lélek tisztulásával.

Fennállásának tizenkét éve alatt az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Zeneakadémia rezidens kórusa, a budapesti koncertélet egyik vezető együttesévé vált. Az énekesek között akadnak volt és jelenlegi zeneakadémisták, de olyan képzett és tapasztalt kórusénekesek is, akik a kórusénekléssel műkedvelőként foglalkoznak. A kamarakórus önálló hangversenyein az alapító karnagy, Erdei Péter és a jelenlegi művészeti vezető Nemes László Norbert mellett rendszeresen énekel jeles vendégkarnagyok irányításával. Az elmúlt években olyan művészek dolgoztak a kórussal, mint Fischer Ádám, Keller András, Riccardo Muti, Grete Helgerød, Jennifer Tham, Hamar Zsolt, Joy Hill, Máté Balázs, Benjamin Bayl, Ko Matsushita, Rácz Zoltán, Eric Whitacre. Ezek a nemzetközi hírű muzsikusok igen fontos szerepet töltenek be az együttes művészi teljesítményének és repertoárjának gazdagításában. A kórus rendszeresen fellép az ország vezető zenekaraival: Concerto Budapest, Óbudai Danubia Zenekar, Aura Musicale együttes, Ábrahám Consort, Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes a 'klasszikus' kórusrepertoár mellett a modern kórusirodalom ritkábban hallható és nehezebben megközelíthető alkotásait is rendszeresen műsorra tűzi, valamint számos új kórusmű bemutatása fűződik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus nevéhez.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendevény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page