GULÁCSY. Na’Conxypan hercege.

Választható időpontokban

Jegyárak: Teljes árú belépő 4800 Ft, 50%-os belépő 2400 Ft, díjtalan belépőjegy kizárólag a helyszínen érhető el a látogatáskor. Engedményes belépők keddtől péntekig: hétközi teljes árú belépő: 4400 Ft, hétközi 50%-os belépő: 2200 Ft
Gulácsy Lajos (1882–1932) életmű-kiállítása.

A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállításon mutatja be a 20. századi magyar művészet egyik legkülönösebb alakjának, Gulácsy Lajosnak az életművét. A mintegy kétszáz művet, azon belül 84 festményt felsorakoztató tárlat új összefüggések megvilágításával tárja fel Gulácsy művészetének változatos mélységeit. A tárlaton – a sok jól ismert remekművön kívül – Gulácsy több újabban azonosított alkotása látható, valamint olyan művek is, amelyek korábban még soha nem szerepeltek kiállításon. A festmények, rajzok, illusztrációk mellett Gulácsy-kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak néhány jellemző alkotása teszik teljessé a tárlatot. A kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a magyar századforduló és a korai modernizmus egyik legeredetibb művészének életművéről.

 

Gulácsy Lajos, a pesti polgárfiú, művészetében bejárta az egész művészettörténetet: volt firenzei lovag a középkor idejéből, velencei márki, piperkőc rokokó gavallér, aszketikus szerzetes, spiritualista mágus és ehhez a képzeletbeli időutazáshoz új és új neveket talált ki magának: Louis, Lodovico, Luigi Gulaxy, vagy éppen Na’Conxypan hercege. Életművének nagy részét Itáliában alkotta meg, ahol az 1902-es római utazását követően többször is megfordult. Írt verseket, novellákat, műkritikákat és egy regényt, a modern szellemű Thália Társaságnál pedig színházi díszleteket tervezett. A háború hírére Gulácsy amúgy is érzékeny idegzete összeroppant. Rövid gyógyulási periódus után 1919-től már állandó kezelésre szorult, 1924-től pedig végleg az elmegyógyintézet lakója lett.

 

Gulácsy különös, álmokat, történeti hangulatokat, víziókat megidéző festészetét sokan szerették, s bár sok gyűjtője volt, élete anyagi gondok között zajlott. „Én csak félig álmodva élem a világot. Egyik szememmel a hazug, édes álomképek káprázatába bámulok, a másik szemem mindig a valóságot figyeli” – írta magáról. A kiállítás is az életműnek ezt a kettős karakterét szeretné hangsúlyozni: az álmok és hangulatok világát, az általa megteremtett Na’Conxypan országának humoros, kedves, bohókás lényeit, ugyanakkor a természetet szenvedélyesen figyelő művész finom tájképeit és mély emberismeretről tanúskodó rajzait a mindennapi élet egyszerű alakjairól. Gulácsy nemcsak álmaiban, történeti nosztalgiáiban volt korának gyermeke, hanem művészeti tájékozottságában is. Stílusán nyomott hagyott a szecesszió és az angol preraffaeliták érzékenysége, a szimbolizmus rejtélyessége, sőt még az impresszionizmus könnyedsége is.

 

A Bartók Tavasz Művészeti Hetek keretében látható kiállítás több szekcióban mutatja be az életmű sokszínűségét, valamint kapcsolódásait a múlt és a jelen művészetéhez, a festő kortársaihoz. Gulácsy önarcképei, az otthona, Itália és az általa megidézett művészeti korszakok külön egységekben jelennek meg, akárcsak színházi, irodalmi kapcsolatai, illusztrációi, valamint utolsó korszaka a háború képeivel. Ennek az utolsó időszaknak a művei megrázó erővel tárják fel a művész egyre inkább elkomoruló lelkiállapotát. A tárlat újdonsága, hogy most először láthatja a közönség külön kiállítási egységként, egybefüggő műcsoportként kezelve a művész Na’Conxypan-képeit.

 

A kiállítás kurátorai: Plesznivy Edit, Bellák Gábor

 

A kiállítás partnere a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

Főtámogató: Szerencsejáték Zrt.

Kiemelt támogató: CIB Bank

Együttműködő partner: Porsche Hungaria, Danubius Hotels

Kategória: Kiállítás Időszaki kiállítás
Látogatási információk

Válassza hétközi kedvezőbb árú belépőinket keddtől péntekig!

Hétközi teljes árú belépő: 4400 Ft

Hétközi 50%-os kedvezményes belépő: 2200 Ft

NYÁRI ÉLMÉNYEK ITTHON – GULÁCSY belépőjegye mellé vásárolja meg jegyét 20% kedvezménnyel a Szépművészeti Múzeum CSONTVÁRY 170 című tárlatára is.
Az ajánlat a teljes árú jegyekre érvényes.

 

A kiállítás belépői egy adott napra és egyórás idősávokra szólnak. Ez  a látogató érkezésének várható időpontjára vonatkozik, de nem garantálják az azonnali bejutást, illetve nem korlátozzák a látogatás időtartamát.

 

Belépésre jogosít az aktuálisan nyitva tartó valamennyi kiállításra.

 

A MEGVÁSÁROLT JEGYEK NEM VÁLTHATÓK VISSZA ÉS NEM CSERÉLHETŐK MÁSIK IDŐPONTRA. FOGLALÁSRA NINCS LEHETŐSÉG.  Kérjük, hogy tájékozódjon előre a Látogatási szabályokról a múzeum honlapján: https://www.szepmuveszeti.hu/latogatasi-szabalyok/

A Magyar Nemzeti Galéria kérésére a Liget+ kedvezmény kizárólag az első vásárlására vonatkozik, a teljes árú jegy árából!

Jegyek a helyszínen is elérhetők korlátozott mennyiségben.

 

A kiállítás időtartama:

2023. április 7. – 2023. augusztus 27.

Helyszín

Magyar Nemzeti Galéria
1014 , Budapest, Szent György tér 2.
Go to the institution's page