Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis

Október 04.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 3500 Ft
Harmonia Caelestis Barokk Zenekar

barokk hegedű: Revóczky Ottília, Paulik Lídia
barokk brácsa: Draskóczy Eszter
barokk cselló: Vályi Csilla
csembaló: Tóth-Vajna Gergely
vezényel: Tóth-Vajna Zsombor
szoprán: Ács Gabriella

Harmonia Caelestis, vagyis mennyei harmónia – e cím a Tóth-Vajna Gergely és Tóth-Vajna Zsombor vezette régizenei együttes októberi koncertjén a Zene Házában háromszoros értelmet is nyer. Egyrészt Esterházy Pál 18. századi kantáta-gyűjteményére utal, amelyből összesen tizenkilenc tétel hangzik majd el az est folyamán. Másrészt Esterházy Péter azonos című regénye is bekapcsolódik a műsorba, harmadszor pedig a fellépő Harmonia Caelestis Barokk Zenekar neve is ugyaninnen ered.

Bár a címlapon Esterházy Pál neve szerepel a Harmonia Caelestis kantáta-gyűjteményen, mint szerző, az újabb kutatások során kiderült, hogy leginkább szerkesztőként tekinthetünk rá: a kötetben szereplő legtöbb dallam közhasználatú népének volt, feldolgozásuk pedig nagyrészt az Esterházy udvarban dolgozó képzett zenészek munkája. A darabok többsége zenekarra, kórusra és szopránhangra íródott, ezúttal viszont olyan tételek hangzanak el Ács Gabriella szopránénekes közreműködésével, amelyekben csak szólóéneket kísér a zenekar. A cím utal a herceg leszármazottja, a magyar írók egyik legnagyobbika, Esterházy Péter azonos című regényére is, amelyből elhangzanak majd részletek a rövid, egytételes művek között. Végül a Harmonia Caelestis Barokk Zenekar is innen kapta nevét. Az együttes hét éve alakult itthoni és külföldi fiatal régihangszeres művészek összefogásával, repertoárjuk a reneszánsz hangszeres zenétől a késő klasszika szimfonikus repertoárjáig terjed. Alapítójuk, Tóth-Vajna Zsombor csembalón, orgonán, fortepianón és klavikordon is játszik, és e sokrétű zenei tevékenysége mellett a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán is végzett tanulmányokat. A barokk zenekar mellett ikertestvérével és állandó partnerével, Gergellyel Piano e Forte Duo néven formálnak négykezes billentyűs együttest.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page