El Greco

Választható időpontokban

Jegyárak: Teljes árú belépő 4400 Ft, kedvezményes jegy 2200 Ft, díjtalan látogatásra jogosító belépőjegy kizárólag a helyszínen érhető el.
Ötven El Greco remekmű a Szépművészeti Múzeum kiállításán

Az elmúlt egy év során bemutatott, jelentős közönség- és szakmai sikert arató Cezanne-, Hieronymus Bosch- és Matisse tárlatok után ősszel egy átfogó El Greco kiállításnak ad otthont a budapesti Szépművészeti Múzeum. Az október végén nyíló nagyszabású kiállításon több mint hetven alkotást, köztük félszáz El Greco művet láthat a nagyközönség. A budapesti tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, Domenikosz Theotokopulosz azaz El Greco (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.      

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt darab saját kezű El Greco festménnyel. Az itt látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery vagy a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat. A nagyszabású bemutatóra olyan kiemelkedő művek érkeznek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, a A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Gallery-ből, a Idősebb Szent Jakab mint zarándok a toledói Museo de Santa Cruz-ból, vagy a szintén Toledóból, a Santo Domingo el Antiguo kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárkép, amely eddig még sosem hagyta el a várost.

A kiállítás kurátora dr. Leticia Ruiz Gómez, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója, a készülőben lévő új El Greco-életműkatalógus szerzője.

El Greco munkássága mellett a budapesti kiállítás bemutatja azt a kontextuális környezetet is, amelyben a művész élt, tanult és alkotott, szemléltetve, miként sajátította el és építette be műveibe az őt ért hatásokat, több itáliai mester tanítását és a tőlük átvett mintaképeket. A kiállított remekművek révén a látogatók az egész életművet átfogó módon ismerkedhetnek meg El Greco egyedülálló művészetével. A tárlat időrendben vezeti végig a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői formálódását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

A február közepéig nyitva tartó tárlat hét, tematikus és kronologikus szekcióban mutatja be a kiállított műveket. A tárlaton látható, félszáz saját kezű remekmű a művész korai, itáliai éveiben, a bizánci ikonfestészet hagyományait még erősen magukban hordozó, kisméretű fatáblákra festett képeitől indulva a már Spanyolországban készült, nagyméretű oltárképeken, a magánáhítatot szolgáló, közvetlenebb vallásos ábrázolásokon, valamint világi portrékon át, egészen végső korszakának látomásszerű alkotásaiig mutatja be El Greco munkásságát és páratlan stílusfejlődését. Az áttekintést néhány, a művész számára közvetlen inspirációként szolgáló, 16. századi velencei mester festménye egészíti ki, és két legszorosabb követője, fia, Jorge Manuel Theotokopuli és Luis Tristán munkái is helyet kaptak a kiállításban.

 

A kiállítás kiemelt támogatója a CIB Bank és az MVM.

Együttműködő partnerek: Danubius Hotels, Porsche Hungaria

Kategória: Kiállítás
Látogatási információk

A kiállítás belépői egy adott napra és egyórás idősávokra szólnak. Ez  a látogató érkezésének várható időpontjára vonatkozik, de nem garantálják az azonnali bejutást, illetve nem korlátozzák a látogatás időtartamát.

A jeggyel az aznap nyitva tartó állandó tárlatok is látogathatók.

 

A kiállítás látogatói számára az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes, amennyiben a Liget jegyrendszer felületén vásárolta belépőjét. Kérjük, érdeklődjön a múzeum információs pultjánál.

 

A MEGVÁSÁROLT JEGYEK NEM VÁLTHATÓK VISSZA ÉS NEM CSERÉLHETŐK MÁSIK IDŐPONTRA. FOGLALÁSRA NINCS LEHETŐSÉG.  Kérjük, hogy tájékozódjon előre a Látogatási szabályokról a múzeum honlapján: https://www.szepmuveszeti.hu/latogatasi-szabalyok/

A Szépművészeti Múzeum kérésére a Liget+ kedvezmény kizárólag az első vásárlására vonatkozik, egyéni vásárlóknál a teljes árú jegy árából!

Jegyek a helyszínen korlátozott mennyiségben elérhetők.

 

A kiállítás időtartama:

  1. október 28. – 2023. február 19.

 

ELTÉRŐ NYITVA TARTÁS:
Január 12. csütörtök:
Állandó kiállítások – pénztár és belépés 16.00-ig, zárás 16.30-tól
Hantai-kiállítás – pénztár és belépés 16.30-ig, zárás 17.30-kor
El Greco kiállítás – pénztár és belépés 17.00-ig, zárás 17.45-kor

Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146, Budapest, Dózsa György út 41., Hősök tere
Go to the institution's page