Chris Thile

Október 21.
20:00
90 perc
Koncertterem
Jegyárak:Teljes árú belépő: 6000 Ft
Az amerikai bluegrass, progresszív folkszíntér egyik legelismertebb alakja, Chris Thile első magyarországi koncertjét adja a Magyar Zene Házában a 2021-ben megjelent Laysongs című albumának turnéján.

mandolin, ének: Chris Thile

A négyszeres Grammy-díjazott mandolinos dalszerző-előadó a Nickel Creek zenekarral robbant be a 2000-es évek legelején, később a Punch Brothers-szel is szép sikereket ért el, no meg persze számtalan közreműködéséről is ismert, de szólómunkásságában a most turnéztatott nyolcadik albuma egy igazi fordulópont: ez ugyanis az első tényleg teljesen egyedül rögzített lemez, csak Thile és az ő mandolinja. Így érkezik első budapesti koncertjére is.

Chris Thile a 21. század egyik legismertebb mandolinosa, az amerikai folkműfajok, elsősorban a progresszív bluegrass nagy sztárja, aki tiniként kezdte a zenélést, a Watson-testvérekkel alapított Nickel Creekkel akkor robbantak be, amikor a bluegrasst a Coen-testvérek 2000-es filmje, az Ó, testvér, merre visz az utad? is nagyon népszerűvé tette. A Nickel Creek azévi, cím nélküli albuma máig a műfaj egyik alapvetése, a következő lemezen elhelyezett Pavement-feldolgozás pedig az indie-rockerekkel is megkedveltette a társaságot. A Nickel Creek felbomlása után (a trióból Sara Watkins később dolgozott az I’m With Her zenekarban egy másik americana-stílusú Magyar Zene Háza-fellépővel, a június 7-én érkező Aoife O’Donovannel) Chris Thile megalapította a hasonló szellemiségű Punch Brothers-t, de ekkor már szólókarrierje is bőven beindult és rengeteg produkcióban működött közre, elég csak megemlíteni néhány közösködését: Glen Phillips, Yo-Yo Ma, Edgar Meyer, Béla Fleck, Dolly Parton, Brad Mehldau, Jacob Collier, Wulfpeck. A zenei nyitottság, a széles műfaji merítés a fentiekből is egyértelmű, ám a rengeteg elismerést begyűjtő Thile a mandolint és a bluegrasst a klasszikus zenékkel is házasítja, Bach szonátákat és partitákat tartalmazó lemeze szintén nagy sikert aratott. Thile első szólólemeze még 1994-ben, 13 éves korában jelent meg, ám majdnem harminc évvel később, csak most jutott el odáig, hogy egy tényleg teljesen egyedül rögzített albumot adjon ki. A 2021-ben megjelent Laysongs spirituális, lélekkereső, intim anyag, amelyet egy templomban rögzített a dalszerző és a saját dalok mellett tartalmaz feldolgozásokat is, közte egy Bartók-darabot (Sonata for Solo Violin, Sz. 117: IV. Presto). Thile őszi európai turnéjának második állomásán ezt biztosan jó lenne hallani Budapesten.

Kinek ajánljuk?

Az amerikai folkzenék, bluegrass, folk, country, americana kedvelőinek; a mandolin hangját szeretőknek, a meglepő zsánerházasságok iránt fogékonyaknak.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

A ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page