Berlin-Budapest Expressz: Sirom (SLO)

Szeptember 15.
21:30
45 perc
Előadóterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 2500 Ft
A Berlin-Budapest Expressz szeptemberben fut be másodszor a Zene Házába és részben Berlinből, részben Budapestről, részben pedig más európai városokból mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket.

Az őszi etap szeptember 15-i, pénteki-i nyitónapján a katalán artpop-sztár, Marina Herlop, és a 2022-es lemezével nagyon befutott szlovén képzelt népzenés, avantfolk-trió, a Širom lép fel. Szeptember 16-án, szombaton pedig az amerikai minimalista lebegős elektronikus-ambient művész, az énekes-klarinétos Holland Andrews, és a francia származású, Berlinben élő minimalista elektronikus zenei producer és hangművész, Jessica Ekomane zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Huba és Vazul csodálatos utazásai nevű improvizatív, pszichedelikus formáció, szombaton pedig a moldvai muzsikát játszó Kalagor lép színpadra.

A Berlin-Budapest Expresszt a Magyar Zene Háza a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezi. A hétvége ötlete mögött az áll, hogy kössünk össze két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek, és innovatív zenei tevékenységek számára.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

 

elektronika: Marina Herlop
---------------------------------------------
hegedű, brácsa, ribab, daf, ocarinas, mizmar, fuvola, balafon, cünbüs, kalimba, ének: Ana Kravanja
hurdy gurdy, tambura brácsa, lyre, lute, brácsa, chimes, balafon, csörgődob, ocarina, ikitelia, one string bass, ukulele, mizmar, gongoma, ének: Samo Kutin
guembri, banjo, three-string banjo, tank drum, bass drum, percussion, balafon, chimes, various objects: Iztok KorenMarina Herlop
Marina Herlop, a katalán zongorista-dalszerző-előadó korai lemezein (Nanook - 2016, Babasha - 2018) modern klasszikus tendenciákkal flörtölő, szokatlan regiszterekben éneklő előadó volt, aki döntően zongorás dalait csak néha színesítette effektekkel, más hangszerekkel, tehetsége pedig igazán csak a 2022-es Pripyat című albumán ütött át, de akkor nagyon határozottan, és az előzményekhez képest radikálisan más megszólalással. Vibráló, polimorf formát öltött hipnotizáló hatású harmadik lemezén, a címbeli hely poszthumán életterét és formáját csatornázza át zenébe. Herlop idegenszerű, mégis kiforrott módon megjelenő vokális akrobatikája valójában a dél-indiai karnatikus zenéből merít ihletet, a dalok megszólása pedig elektronikus zenei, glitches, artpopos. Lerombolt, újból felépített struktúrák, rétegek, rétegek alatt, kitalált nyelv, ami az ének erejével így is kitálal korunk alakváltó mindennapjairól. Egy művész, aki még csak épp most talált önmagára, öröm lesz nézni alkotás közben – mert Marina a színpadon is dalai meghosszabbított mása, a számok a színpadon születnek.
Marina Herlop - miu - YouTube
Pripyat - Album by Marina Herlop | Spotify

Sirom
A szlovén Širom szerencséje, hogy az országban él Chris Eckman (The Walkabouts, Dirtmusic), a mára az egyik legjelentősebbé lett globálzenei kiadó, a Glitterbeat vezetője. A Glitterbeat szerencséje, hogy a kiadó vezetője abban az országban él, ahonnan az egyik legfontosabb zenekara, a Sirom is származik. A szlovén trió népzenei alapokból és akusztikus, népzenei hangszerekből indul ki, de tradicionális dalokat dolgoz fel, nem is világzenét játszik, sokkal inkább képzeletbeli folkzenét, amiben határtalanul fedezi fel az alapokban rejlő lehetőségeket, és azokból bátran épít valami újszerűt. Ennek erős alapja a polifonikus megszólalás, a folkos pszichedélia, és a klasszikus zenei elemek mellett az improvizáció is. 2016-os első lemezükre felfigyelt Eckman, a másodiktól már a Glitterbeatnél jelennek meg, és azóta is stabil színvonalon szállítják elképesztően szépen felépített free folkjukat, de a 2022-es LP, a The Liquified Throne of Simplicity a korábbiaknál is jóval hangosabb fogadtatásban részesült, a tavalyi év egyik sikerlemeze volt a globálzenei színtéren. Féktelen zenei képzelet és kézügyesség. Iztok Koren, Samo Kutin és Ana Kravanja repertoárjában több mint egy tucat hangszer, és legalább ugyanennyi adott zenei forma található, amelyek az együttes karaktere mögött álló inspirációként is felfoghatók – ebből egy eredeti, stilárisan homogén kifejezésmód jön létre. Földhözragadt, mégis misztikus minimalizmus. Tiszta szerencse, hogy most csíphetjük el őket élőben Budapesten.

Kategória: Koncert Elektronikus
Látgatási információk

A rendevény álló, a vásárolt jegyek nem helyhez kötöttek. Beengedés érkezési sorrendben történik. 

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt. Az ajánlat egyéb parkolási kedvezményekkel nem összevonható. 

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page