Berlin-Budapest Expressz: Holland Andrews (USA)

Szeptember 16.
20:00
45 perc
Előadóterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 2500 Ft
A Berlin-Budapest Expressz szeptemberben fut be másodszor a Zene Házába és részben Berlinből, részben Budapestről, részben pedig más európai városokból mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket

Az őszi etap szeptember 15-i, pénteki-i nyitónapján a katalán artpop-sztár, Marina Herlop, és a 2022-es lemezével nagyon befutott szlovén képzelt népzenés, avantfolk-trió, a Širom lép fel. Szeptember 16-án, szombaton pedig az amerikai minimalista lebegős elektronikus-ambient művész, az énekes-klarinétos Holland Andrews, és a francia származású, Berlinben élő minimalista elektronikus zenei producer és hangművész, Jessica Ekomane zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Huba és Vazul csodálatos utazásai nevű improvizatív, pszichedelikus formáció, szombaton pedig a moldvai muzsikát játszó Kalagor lép színpadra.

A Berlin-Budapest Expresszt a Magyar Zene Háza a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezi. A hétvége ötlete mögött az áll, hogy kössünk össze két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek, és innovatív zenei tevékenységek számára.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

Holland Andrews
A kaliforniai születésű énekes-klarinétos Holland Andrews a kétezres évek közepén kezdett feltűnni, előbb kisebb portlandi indie-folk zenekarokban, majd Like a Villain néven szólóban is, önmaga hangját megsokszorozva, kórushatású megszólalással, középkori és kortárs klasszikus elemekkel játszva, hol éteri, hol kísérletezős kamarazenei megoldásokkal. A 2019-es, már egészen kamarapopos, artpopos megoldásokkal élő, de a hangsúlyt továbbra is elképesztő erővel bíró énekhangjára helyező What Makes Vulnerability Good című lemez után váltott születéskor kapott nevére, és legutóbbi kiadványai már Holland Andrewsként láttak napvilágot. Váltás volt ekkor zenéjében is, a Wordless című 2021-es EP már inkább elektronikus ambient, és itt-ott háttérbe is szorul rajta az ének, vagy éppen nagyon torzítottan szólal meg. Ez a minimalista lebegő zene azóta is jellemzi, legutóbbi, Doubtless című 2022-es EP-jén pedig már Nils Frahm is vendégszerepel, és mint a cím is sugallja, Andrews ismét rátalált a maga útjára – Frahm jelenléte pedig több mint beszédes, fogunk még hallani Hollandról, a legjobbkor mutatkozik be Magyarországon.


Jessica Ekomane
A francia származású, Berlinben élő Jessica Ekomane az elektronikus zene minimalista ágát, a minimal synth-et kutatja hangművészként. Élő performanszai mellett gyakorta készít zenét installációkhoz, kvadrofonikus előadásait a fizikai hatás jellemzi. A pszichoakusztika, a ritmikai struktúrák érzékelése, valamint a zaj és a dallam felcserélődése révén katartikus hatást keresnek. Folyamatosan változó és magával ragadó hangtájképei olyan kérdésekre épülnek, mint az egyéni érzékelés és a kollektív dinamika közötti kapcsolat, vagy a hallgatói elvárások és azok társadalmi gyökereinek vizsgálata. 2019 szeptemberében jelent meg első LP-je, a Multivocal az Important Records gondozásában.

Kategória: Koncert Elektronikus Pop
Látogatási információk

A rendevény álló, a vásárolt jegyek nem helyhez kötöttek. Beengedés érkezési sorrendben történik. 

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt. Az ajánlat egyéb parkolási kedvezményekkel nem összevonható.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page