Baxter Dury (UK)

április 20.
19:30
120 perc
Koncertterem
Jegyárak: Super early bird belépő: 6 900 Ft; Early bird belépő: 8 900Ft; Teljes árú belépő: 9 900 Ft
Az elmúlt két évtized egyik legsokszínűbb, leginkább megbízható dalszerző-énekese, az indie-popot szintifunkkal és neosoullal is keresztező Baxter Dury 2021-ben húzott egy határvonalat, best of albummal és életrajzi könnyvel zárta le pályája addigi szakaszát, és 2023 nyarán kijött hetedik szólóalbumával új fejezetet nyitott.

gitár, ének: Baxter Dury

 

 Ennek az I Thought I Was Better Than You című önreflektív lemeznek a turnéjával érkezik először Magyarországra Dury, akinek édesapja, Ian Dury is nagy rocksztár volt – Baxter 2024. április 20-án mutatkozik be a hazai közönség előtt a Zene Házában.

Baxter Dury harmincéves fejjel, 2002-ben adta ki első nagylemezét, nem csoda, hogy rögtön egy érett, kimunkált anyaggal jelentkezett. Az se csoda, hogy ennyit várt a bemutatkozással, hiszen hányattatott gyerek- és fiatalkora volt. Akik ismerik apja, a hetvenes évek végén a punkkal megérkezett dalszerző-előadó, Ian Dury forradalmi hatású dalait, a Sex & Drugs & Rock & Rollt, vagy a Hit Me With Your Rhythm Sticket, azok azt is tudhatják, hogy Baxter már ötévesen szerepelt apja legendás bemutatkozó albuma borítóján (New Boots And Panties!!, 1977), és akik látták Ian életrajzi filmjét, azok azt is tudják, hogy kemény gyerekkora volt Baxternek, de örökölt apjától jót is, például azt a tulajdonságát, hogy sohasem alkudjon meg. A 21. század első két évtizedében néhány évente érkező remek albumaival a nagy elismertséget vívott ki magának mind a kritika, mind a közönség körében, de a 2021-es karrier-szakaszzárás után most először szembe is nézett a híres apa által okozott terhekkel.

Tette mindezt Baxter olyan zenével, amivel először reflektált mélyebben arra, hogy fiatalkori nagy hatása a hiphop volt, a korábbi szintifunkos megszólalást egészen neosoulos megoldások váltják, még organikusabb a hangzás, és továbbra is sziporkázóak, viccesek a szövegei. Baxter minden kétséget kizáróan önmaga jogán meghatározó zenész, aki mára már lazán kalandozik absztraktabb zenei ötletek felé, és folyamatosan megújítja saját történetmesélő stílusát. Frank Ocean és Tyler the Creator is hatott legújabb dalaira, ő pedig közönségére gyakorol nagy hatást, hiba lenne nem átélni élőben mindezt. Ja, és úgy mellesleg a Dury-családban már magyar vér is csörgedez, felesége (és gyermeke anyja) Korda Zoltán filmrendező unokája!

Kategória: Koncert Pop
Látogatási információk

A rendezvény álló, a vásárolt jegyek nem helyhez kötöttek. Beengedés érkezési sorrendben történik. 

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page