Az Új Világ Hangja: Antonín Dvorák

Január 19.
15:00
90 perc
Előadóterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 2000 Ft
A Szláv és az Amerikai Zene Közös Metszete

előadó: Tápai Dóra

Antonín Dvořák a cseh nemzet ünnepelt zeneszerzője, akinek a jellegzetesen szlávos hangzású zeneművei Európa szerte nagy népszerűségnek örvendtek. Legismertebb műve a 9. szimfóniája, amely “Az újvilágból” jelzőt is viseli, a zenetörténet egyik klasszikusává nőtte ki magát, minden tétele és témája közismert. Hogyan írta meg egy ízig-vérig szláv ember Észak-Amerika emblematikus zeneművét? Erre a kérdésre keresünk választ a mai alkalommal!
A Klasszikus zenei barangolások - nem csak kezdőknek című sorozatunkat minden korosztálynak szánjuk, a tavalyi szezon sikerére alapozva - 90 perces interaktív foglalkozásokra számíthatnak a kedves érdeklődők. A célközönség a nyugdíjas korosztály, de mindenkit szeretettel várunk, hogy jó hangulatban, közösen töltsünk el egy péntek délutánt.

Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a cseh zeneszerzők közül a két legismertebb név. Ha 1-1 művet kell hozzájuk kapcsolni, akkor Smetana mellé a Moldva, Dvořákhoz pedig a IX. “Az újvilágból” szimfónia kerül. Mindkét mű szláv népzenei elemekkel fűszerezett, de az utóbbit a szerző amerikai tartózkodása alatt írta, és egy ismert spirituálé mellett észak-amerikai indián altatódal nyomait is tartalmazza. Antonín Dvořák 1891-94 között töltötte be a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói állását. Nagy érdeklődéssel tanulmányozta a spirituálék és az indián népzene világát. Benyomásait a 9.szimfóniájában összegezte, és elképesztően népszerű művet alkotott. Nem csupán ez a darab őrzi a benyomásokat, több mű is készült ezen évek alatt. Az európai sikerek után Amerika földjén is elismerést aratott a komponista. Mi a titka? Mitől annyira fülbemászó ez a muzsika? Most szláv vagy amerikai zenéről van szó?

Ezeknek a kérdéseknek járunk közösen a nyomában, zenehallgatással és énekléssel, kvízjátékkal fűszerezve. A jó hangulatról és az érdekes történetekről Tápai Dóra középiskolai ének-zenetanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa gondoskodik.

Kategória: Egyéb programok Ismeretterjesztés Művészetek
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page