De nekem nincs ritmusérzékem!

Május 03.
19:00
90 perc
Előadóterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 1600 Ft
A sorozat célja az olyan köztudatban lévő tévhitek, tévképzetek megdöntése, melyek egyfajta tanult akadályként vannak jelen az embereket a zenei élménnyel összekötő úton.

workshopvezető: Joós Andrea
workshopvezető: Franczia Dániel

Minden alkalom egy-egy ilyen tévképzetet vesz célpontba, és mind zenei, mind pedig intellektuális élménnyel segít felismerni, hogy miért fölöslegesek, kártékonyak, de leginkább hamisak ezek a tanult gátak. Megismerkedünk a tévhitek eredetével, hatásmechanizmusával és következményeivel, valamint élményoritentált formában megtapasztaljuk, hogyan tudunk ezeken a mesterséges határokon átlépni és kapcsolatba kerülni a zenével.

Ha a focipályán nagy ívben érkezik feléd a labda, tudni fogod, mikor fog hozzád elérkezni. Ha meglátod az állomásra érkező vonatot, meg tudod ítélni, hogy futva eléred-e a szerelvényt, vagy már kár a gőzért, mész a következővel. Ha sikerült elérned a vonatot, együtt tudod kopogni a hanggal a sínpárok csatlakozásának jellegzetes kattogását, ahogy áthalad felettük a vonatkerék. Ezekre mind az időérzékünkkel vagyunk képesek, a ritmusérzék pedig nem más, mint absztrahált időérzék. Ebből világosan kiderül, hogy úgy, ahogy a hallást és a hangképzést egy skálán kell elképzelnünk, a ritmusérzékkel sincsen másképp. Derítsd ki, melyik pontján állsz ennek a skálának, és ami fontosabb: tapasztald meg, mennyi zenei élményhez nyújt kulcsot az az időérzék, amire eddig azt mondtad - tévesen -, hogy nulla ritmusérzék.
A Tévképzetek Örvényében sorozat harmadik alkalmának előadói Joós Andrea élménybiológus, és Franczia Dániel, közel-keleti és balkáni ütőhangszerekkel foglalkozó zenész.

Kategória: Program
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

A ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page