Sun Kil Moon (USA)

Szeptember 10.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 5500 Ft
Mark Kozelek dalszerző-előadó különböző formációkkal (Red House Painters, Sun Kil Moon) már több mint harminc éve aktív, és zenekaraival, szólóban, vagy éppen más zenészekkel kollaborálva már több mint harminc nagylemezt adott ki – ebben a további rengeteg EP és koncertlemez nem is szerepel.

Esetében azonban nem a mennyiség, és a hosszú pálya a lényeg, hanem hogy alkotásai közül legalább öt-hat ott szerepel az elmúlt három évtized legfontosabb albumai között.

gitár, ének: Mark Kozelek


Mark Kozelek már a kilencvenes évek első felében, a Red House Painters nevű zenekarával kiadott nagylemezei miatt kultikus státuszba került. A lassú, merengő slowcore stílus egyik legjelentősebb képviselőjeként 1992-93 folyamán a korszak máig hozsannázott albumai közül három is a formáció nevéhez köthető (Down Colorful Hill, Rollercoaster, Bridge), de a későbbi, már folkrockosabb kiadványok is mind emlékezetesek. Az együttes 2001-ben szűnt meg, de eddigre a zenekarvezető már túl volt saját nevén, Mark Kozelekként a szólóbemutatkozáson, majd 2003-ban egy másik együttest is útnak indított, a Sun Kil Moon aztán idővel afféle váltakozó társakkal kiegészült szólóprodukcióvá alakult, de ezen a néven is nagyhatású albumok mérföldkövezik a dalszerző pályáját. Rögtön az első, a 2003-as, Ghosts Of The Great Highway az egyik legnagyobb becsben tartott 21. századi folkrock-lemez, de a 2014-ben megjelent Benji című LP is hatalmas kritikai- és közönségsiker volt. Az epizódszerepekben színészként (Majdnem híres, Vanília égbolt, Ifjúság) is feltűnt Kozelek mindig is nagyon személyes szövegeket író dalszerző volt, de poroszkáló tempójú stílusa ezután végképp naplószerű dalok formájában folytatódott, legutóbbi két albuma, a Welcome to Sparks, Nevada és a Lunch in the Park a szerző 2020-as évét dokumentálja. A zenei világa ezzel együtt is változatos, sokrétű: folkot és elektronikát összeeresztő kiadványok, karácsonyi dalos feldolgozáslemez, saját képére formált AC/DC-dalok, a drone metalos Jesuval közös kiadvány, minimalista spoken word-LP, kamarajazz – nagyon sok minden belefért az elmúlt harminc évbe. Leginkább persze hol száraz humorú, hol katartikus dalok, amikből erre az estére, második magyarországi koncertjére is jut jónéhány.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page