BORSZERDA | Mesterek és tanítványok

Szeptember 20.
18:00
240 perc
Jegyárak: TELJES ÁRÚ: 4800 Ft; KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak illetve Pártoló Baráti Kör tagok.)
Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2023-ban immár tizenkettedik alkalommal! Legnépszerűbb programsorozatunk idén is rendhagyó múzeumi programmal várja a képzőművészet és a bor rajongóit.

A rendezvény ismét színes programot kínál szeptember 13-án és 20-án: különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a júliusi alkalmak után ezúttal az „álom és valóság”, valamint a „mesterek és tanítványok” témakörét járjuk körbe a koraőszi programokon.

A szeptemberi Borszerda-estek meghívott borászatai a Harsányi és a Günzer Pincészetek. A borászatok képviselőivel az idei eseményeken is Kocsis-M. Brigitta műsorvezető beszélget.

A szeptember 20-i programon megismerhetik a frissen nyílt „Barabás Miklós, a rajz mestere” című időszaki kiállításunkat.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában!

 

BOR | Günzer Pincészet

A Günzer Pincészet a villányi borvidéken generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben fél hektárnyi ültetvénnyel, mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek.Technológiai beruházásuk 2001-ben indult és napjainkban is tart, hiszen a jó minőségű szőlő és a technológia elválaszthatatlanok egymástól. Boraikból próbálják a természeti adottságok maximumát kihozni, ügyelve az egyes dűlők sajátos értékeire. Hisznek a családi gazdaságok nagyságrendjében, ahol minden munkafázishoz és megszülető tételhez szorosan kötődnek.

 

ZENE | Berdisz Tamás Trio (Pataj György zongorista, Lutz János nagybőgős és Berdisz Tamás dobos fellépése)

 A zenekar tagjai a hazai jazzélet elismert, foglalkoztatott zenészei. Pataj György zongorista saját kvintetje mellett a Police Big Band, a Cotton Club Singers és Szűcs Gabi kvartettjének állandó tagja. Lutz János nagybőgős a Police Big Band, a Vörös Attila Jazzcraft állandó tagja, session zenészként is dolgozik hazai zenekarokban. Berdisz Tamás dobos számos hazai és nemzetközi formáció állandó tagja, például: Náray Erika Band, Best Off Quartet, Berdisz Művek, Cotton Club Singers, Szűcs Gabi Quartet, Free Style Chamber Orchestra, EU4 Band. A zenekar a mainstream jazz képviselője, műsoruk elsősorban ismert, népszerű jazz standardek feldolgozásait tartalmazza.

Helyszín: I. emelet, kupolatér

 

ELŐADÁSOK

19.00 A művészpolgár születése. Barabás Miklós közösségei Háromszéktől a pesti Belvárosig | Csorba László történész előadása

A székely kiváltságos családból érkező, de otthoni támogatásban nem részesülő kisfiút évekig csak a „kollégyomi” ingyencipó óvta meg attól, hogy gyomrának hangos korgása a leckeórákon ne nyomja el a híres nagyenyedi professzorok bölcs magyarázatát... Tehetség és szorgalom juttatta végül odáig, hogy ő lett Magyarországon az első festőművész, aki családjával együtt kizárólag a művészi honoráriumból meg tudott élni a gyarapodó Pest-Budán. Életútjának fontos jellemzője, hogy feleségét egy svájci francia polgárcsaládból választotta. Milyen közösségek formálták a gyermek, majd a pályakezdő, a fiatal férfi és a sikeres művész világát, gondolkodását? Mit hagyott hátra maga mögött és hová jutott el abban a korban, amikor – képein is megörökítve – megszületett a modern Magyarország?

 

20.15 I Picasso, mint Goya tanítvány – két alkotó bikaviadaljai I Bodor Kata művészettörténész előadás

Pablo Picasso halálának ötvenedik évfordulójára egy, a művészt egész életében foglalkoztató téma, a bikaviadal középpontba állításával emlékezünk kapcsolódva ezzel a Harca fenevaddal című kamaratárlatunkhoz. Az előadás egy olyan műtárgyegyüttest jár körül, amellyel Picasso művészi példaképének, Francisco de Goyának mintegy másfél évszázaddal korábbi alkotására reflektált. Picasso és Goya Tauromaquia (Bikaviadal)-sorozatának összevetése alkalmat ad nem csupán két eltérő művészi megközelítés tanulmányozására, hanem a társadalmat évszázadokon át különböző okokból megosztó hagyomány felidézése mentén a jelenben tovább élő hagyományokról való gondolkodásra is. 

Az előadások várható időtartama: 50-60 perc

Helyszín: I. emelet, „19. századi művészet kiállítás”, Szalonfal

 

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00, 19.00, 20.00 Barabás Miklós művészete | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése a Barabás Miklós emlék-kiállításban

Találkozási pont: II. emelet, Barabás Miklós-kiállítás

18.00, 19.30 Harc a fenevaddal | Lantos Adriána művészettörténész kurátori tárlatvezetése

Találkozási pont: II. emelet, Nemzetközi Gyűjtemény

18.00, 20.30 Vaszary János - tanítvány és mester | Hegedűs Alexandra képzőművész tárlatvezetése 

Találkozási pont: I. emelet, „történelmi-képek” nyaktag

18.15, 19.00 A nagy pártfogó. Munkácsy és magyar tanítványai Párizsban | Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése

Találkozási pont: I. emelet, "Munkácsytól Mednyánszkyig" kiállítás

18.15, 19.15, 20.15 Középkori mesterek remekművei | Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

Találkozási pont: földszint, Információs pult

18.15, 21.15 A természet, mint tanítómester | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

Találkozási pont: I. emelet, „19. századi művészet” kiállítás

 

19.00 János Vaszary, a student and a master | Guided tour for our English-speaking guests with Alexandra Hegedűs visual artist

Meeting point: First floor

A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc

 

19.30 Borhi Cecília szín- és stílustanácsadó tárlatvezetése

Ha jól kiválasztott színeket viselünk, az arcunk életre kel, a megjelenésünk pedig összességében üdévé és kiegyensúlyozottá válik. Tudta, hogy a színtanácsadás ugyanazokon az alapelveken nyugszik, mint a festészeti színelméletek? Borhi Cecília szín- és stílustanácsadó rendhagyó tárlatvezetésén a 20. századi művészetet bemutató „Modern idők” című kiállításban kalauzolja az érdeklődőket a saját, szubjektív szemüvegén keresztül. A tárlatvezetés előtt és után dr. Ragány Angéla és Borhi Cecília, a ColourMyStyle szín- és stílustanácsadói a Munkácsy-fordulóban várják az érdeklődőket.

Találkozási pont: II. emelet

A tárlatvezetés várható időtartama: 40-45 perc

 

20.15 BESZÉLGETÉS | A bor – és ami mögötte van…

A Günzer Pincészet képviselőjével Kocsis-M. Brigitta műsorvezető beszélget.

Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke, végzett bortanácsadó. Jelenleg a Novum TV heti tudományos magazinműsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként, rendezvények háziasszonyaként és coachként tevékenykedik. Harmadik éve a Borszerdák A bor – és ami mögötte van… című programjának a műsorvezetője és saját elmondása alapján, ez az egyik legjobban várt eseménye az évben.

https://kocsismbrigitta.hu/

Helyszín: I. emelet, kupolatér

Kategória: Egyéb programok Művészetek
Látogatási információk

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető - kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken, előzetes regisztrációt követően. További információ
Pártoló tagok kedvezményes jegyet válthatnak a múzeum jegypénztárában.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
- az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
- 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb legalább 50% -os kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
- Pártoló Baráti Kör tagok

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

Helyszín

Magyar Nemzeti Galéria
1014 , Budapest, Szent György tér 2.
Go to the institution's page