Otis Taylor I Terra Profonda

December 15.
19:30
90 perc
Koncertterem
Jegyárak: Teljes árú belépő: 4500 Ft
A chicagói születésű Otis Taylor későn érő típus, első lemeze majdnem ötvenéves korában jelent meg, ennek ellenére egyik legjelentősebb kortárs blueszenész.

A gitáron, bendzsón, mandolinon és harmonikán játszó Taylor dalaival a realista iskola képviselője, a mindennapok valósága érdekli, a nagyobb és kisebb képet tekintve is. Különösen foglalkoztatják a fekete közösségeket érintő problémák, élen a rasszizmussal, ami egy blues-zenésztől aligha meglepő. Az est másik fellépője a 2012-ben alakult háromtagú magyar formáció, a Terra Profonda, amely az amerikai blues, a népzene és a jazz határain mozog.

gitár: Otis Taylor
Cassie Taylor
TBA
TBA
ének: Lo Buglio Vincenzor
koboz, ír bouzouki, szaxofon: Kiss Krisztián
basszusgitár, akusztikus basszusgitár: Szabó Mátyás

A chicagói születésű Otis Taylor későn érő típus, első lemeze majdnem ötvenéves korában jelent meg, ennek ellenére egyik legjelentősebb kortárs blueszenész. A gitáron, bendzsón, mandolinon és harmonikán játszó Taylor dalaival a realista iskola képviselője, a mindennapok valósága érdekli, a nagyobb és kisebb képet tekintve is. Különösen foglalkoztatják a fekete közösségeket érintő problémák, élen a rasszizmussal, ami egy blues-zenésztől aligha meglepő. Az est másik fellépője a 2012-ben alakult háromtagú magyar formáció, a Terra Profonda, amely az amerikai blues, a népzene és a jazz határain mozog.

A 74 éves Otis Taylor valódi legenda, és nem mellesleg ő az első klasszikus értelemben blues zenésznek tekinthető fellépő a Magyar Zene Házában. Otis Taylor Chicagóban született, zeneszerető családban nőtt fel, élete tulajdonképpen a kezdetektől összefonódott a zenével. Ugyancsak ifjú kora óta érzékeny az olyan témákra, mint például a rasszizmus, a kirekesztettség, az erőszak, az afroamerikai emberek problémái és élettapasztalatai, a különféle természeti csapások áldozatai, vagy éppen az európai cigányság sorsa. A hetvenes években a blues-rockos Zephyr zenekarban játszott, de aztán visszavonult a muzsikusi pályától, hogy csak 1995-ben térjen vissza, illetve induljon be igazán és adja ki első szólóalbumát. Azóta viszont behozta a lemaradást, több mint 15 album, közel ugyanennyi rangos díj és jelölés – a chicagói blues és az akusztikus blues egyik leghűbb tolmácsolója manapság, akit látni kell. Otis Taylor fellépései, lemezkiadásai mellett az utánpótlás-nevelésben is élen jár: a „Writing the Blues” néven futó „Blues az iskolákban” program mentora. Felesége támogatásával a zenész rendszeresen megjelenik az általános iskoláktól kezdve az egyetemekig, hogy biztassa, mentorálja és tanácsokkal lássa el a blues iránt érdeklődő fiatalokat.

A 2012 őszén összeállt Terra Profonda (jelentése: mély föld) különleges, szokatlan hangszerelésű dalaiban tanúi lehetünk, amint mondjuk Ali Farka Touré Tom Waits-szel találkozik, vagy a Muzsikás Együttes tagjai a Wovenhanddel koccintanak Van Zandt egészségére. Ahogy a zenekar neve is sugallja: a zene fontos eleme a föld, a föld-közeli megszólalás, a nyersesség, a piszkosság. Mivel az élő előadások sokkal inkább hasonlítanak egyfajta háromszereplős, színházi perfomanszokhoz, mint zenei koncertekhez, talán a drámai blues a leghelytállóbb körülírása a trió zenéjének.

Kategória: Koncert
Látogatási információk

A rendezvény ültetett, a vásárolt jegyek nem székhez kötöttek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni.

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page