DOME_000 – Hangulatok

Választható időpontokban

Jegyárak: Teljes árú belépő: 2000 Ft, Kedvezményes belépő: 1200 Ft
A Kárpát-medence hangjai és képei, különleges perspektívából.

Az mi? Szó szerint is lehet érteni: egy dóm-kupola, amely hangokat ad ki magából. De nemcsak hangokat. A kupola egyben vetítővászon is, a hangszórók mögötte helyezkednek el. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a tér közepére!

A hangzó világ elevenedik meg, a természet hangjaitól a komponált zenéig. Sőt: az élmény még ezen a dimenzión is túlnő. Új hangok előállításának laboratóriuma ez, alkímia felső fokon. Egyedülálló alkotás, lehetőségei beláthatatlanok. Időről időre el kell jönni ide, megismerni a legújabb felfedezéseket. Az első üzenet a Kárpát-medence hangjait és képeit közvetíti, különleges hallási és látási perspektívából.

A hangdóm (sound dome) létrehozásának célja a látogatók számára olyan, az ismert mozi- és egyéb térhatású szabványokon túlmutató hang- és vizuális élményt biztosító tér létrehozása, amely egyúttal egyedülálló eszközként is használható (alkotó- és előadó) művészi és akusztikai kutatócsoportok számára. A hangdóm (szonikus kupola) ötlete 1970-ből, Karlheinz Stockhausentől származik, aki az osakai világkiállítás német pavilonjában épített gömb alakú koncerttermet. Ez a hangtér-elrendezés nem csak a kortárs zene eszköze, hanem lehetőséget, eszközrendszert és egyedülálló teret nyújt a valódi, háromdimenziós hangzásélmények létrehozásával összefüggő kísérletekhez, hangreprodukcióhoz is. Az élmény vizuális kiterjesztése a hatás fokozása szempontjából előnyös, a cél azonban nem egy IMAX-szerű moziélmény létrehozása annak ellenére, hogy a tervezett többcsatornás elrendezés és beállítás támogatja az ismert formátumok lejátszását, egyúttal megfelel valós idejű események és tudományos kísérletek igényeinek is. Mindezekből következően a hozzáadott vizuális hatás nem befolyásolhatja hátrányosan a hangtechnikai és akusztikai minőséget.

Kategória: Egyéb programok Hangdóm
Látogatási információk

A ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni. 

 

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes az előadás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál a koncert előtt.

Helyszín

Magyar Zene Háza
1146, Budapest, Olof Palme sétány 3.
Go to the institution's page